Заподозрян за атентата е 39-годишен френски гражданин с криминално досие

Часове след като нападател, въоръжен с автомат "Калашников", уби полицай в центъра на Париж и рани трима души, атмосферата на терор завладя Франция в навечерието на президентските избори. Отговорност за атаката пое терористичната групировка "Ислямска държава", а основната версия, по която работят френските власти, е терористичен акт.

Досега темата за тероризма бе периферна в предизборните дебати, сега влиза като централна тема, коментираха редица издания. Наблюдатели побързаха да прогнозират, че атаката в сърцето на френската столица ще покачи влиянието на Марин Льо Пен.

Още преди групировката "Ислямска държава" да обяви, че нападението е нейно дело, президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че инцидентът "изглежда като терористичен акт" и зададе тона на политическия дебат във Франция. "Изразяваме съболезнования на френския народ, това е ужасно", каза американският държавен глава и допълни: "Изглежда като поредната терористична атака. Това никога няма да свърши. Трябва да бъдем силни."

Пред телевизия "Франс 2" кандидатите за президент от десницата Франсоа Фийон и Марин Льо Пен обявиха, че анулират планираните си за днес предизборни прояви заради атентата.

Късно вечерта на 20 април държавният глава Франсоа Оланд свика извънредно заседание на кабинета, на което беше обсъдена подготовката на Франция за първия тур от президентските избори в неделя. На фона на повдигнатите опасения министърът на вътрешните работи на Франция Бернар Казньов заяви, че нищо няма да попречи на провеждането на първия тур от президентските избори в неделя. Според него правителството и силите за сигурност са в пълна мобилизация след стрелбата на Шан-з-Елизе и са готови да гарантират спокойното провеждане на гласуването.

Междувременно се появиха подробности около терористичния атентат и неговия предполагаем извършител. Говорителят на френския вътрешен министър заяви пред радио Europe 1, че Франция е била предупредена от Белгия за заподозрян в тероризъм, но отказа да потвърди дали мъжът, докладван от белгийските служби е извършителят на стрелбата или става дума за друго лице. Малко по-късно стана ясно, че предполагаемият втори терорист се е предал на белгийската полиция в участък в Антверпен.

След като се появиха противоречиви съобщения за атентата в центъра на Париж френското вътрешно министерство помоли обществеността "да не разпространява никаква грешна информация" и "да споделя информация, идваща единствено от надеждни източници." Поради това все още остава неясна самоличността на извършителя, въпреки че в своето съобщение, с което "Ислямска държава" пое отговорност за стрелбата, терористичната организация посочи Абу Юсуф ал-Белджики ("Белгиеца") като нападател. Някои френски издания, между които Le Parisien и BFM TV идентифицираха атентатора като 39-годишния Карим Шорфи, френски гражданин с криминално досие.