Вчера в Хамбург започна срещата на върха на държавните глави от страните в G 20. В рамките на тази среща се очаква да бъдат обсъдени широк кръг международни теми, включително и кризата в Близкия изток и конфликта в Украйна. Особено внимание ще бъде отделено и на Парижкото споразумение за климата. Централно събитие още в първия ден на форума стана срещата между президентите на Русия и САЩ, към която бяха насочени погледите на цялата световна общественост. Преговорите между Тръмп и Путин започнаха в 17:16 часа във формат 2+2 с министрите на външните работи на двете страни и двама преводачи и завършиха в 19:37 часа.

Първоначално беше планирано срещата да продължи не повече от 35 минути. Но държавният секретар Рекс Тилърсън заяви на дадената след срещата пресконференция, че срещата е била конструктивна и е протекла на „такова увлекателно ниво на обмен на мнения, че и двамата президенти не са искали да прекратят разговорите. По думите на Тилърсън, двамата лидери бързо са намерили общ език и допълни: „Между двамата имаше много ясно положително взаимно разбиране”. Държавният секретар отбеляза и „позитивната химия”, възникнала между държавните глави.

На свой ред министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, резюмирайки проведените разговори между Доналд Тръмп и Владимир Путин каза: „Беше много продължителен и много конкретен диалог. Потвърди се моето усещане, че и руският и американският президент са движени от интересите на своите страни, и разбират тези интереси преди всичко като търсене на взаимно изгодни договорености, а не се опитват да разиграват конфронтационни сценарии и да създават проблеми на равно място.

По думите на Лавров, държавните глави на двете страни в „делови порядък са обсъдили ситуацията в Сирия, Украйна, Корейския полуостров, киберсигурността и редица други въпроси”. В хода на разговорите Доналд Тръмп неколкократно е поставил и въпроса за „намесата на Русия в американските избори. В отговор на въпроси от журналисти на Reuters относно тази „намеса”, Тилърсън каза: „Президентът на САЩ Доналд Тръмп откри срещата с президента на Русия Владимир Путин, повдигайки въпроса за загрижеността на американския народ по повод намесата на Русия в президентските избори през 2016 г.

На свой ред Сергей Лавров също коментира въпроса на Тръмп като даде следното обяснение: „Президентът Тръмп каза, че кампанията (за намесата на Русия в изборите) придобива странен характер. За дългото време, през което звучат тези обвинения, не е представен нито един факт, което се признава и от тези лица в Конгреса, които водят тази кампания… Президентът Тръмп допълни, че е запознат с ясните изявления на президента Путин, че това е лъжа и, че руското ръководство няма никаква намеса в тези избори. Тръмп разбира това и приема тези изявления за истина.

Другата важна тема, която е била разисквана от двамата президенти е темата за киберсигурността. Лавров казва, че на тази тема е било отделено специално внимание. Пред журналисти Лавров съобщи следното: „Двамата президенти се съгласиха, че тази сфера става все по-рискова. Тя поражда заплахи. Включително заплахи от тероризъм и от други сфери на организираната престъпност, което застрашава нормалното функциониране на обществото. Тук, както знаете, влиза и детската порнография и педофилията и така наречените суицидни мрежи. По-нататък Лавров обобщи, че има договореност по тези въпроси, както и за това „всички хакерски прояви” да станат предмет на „двустранно руско-американско взаимодействие”, като за целта се създаде двустранна работна група.

Рекс Тилърсън съобщи също, че в определен момент Мелания Тръмп е направила неуспешен опит да прекъсне срещата. По-късно, президентът Путин лично се е запознал с първата лейди и е провел кратък разговор с нея. На срещата двете страни са се договорили да ускорят процеса по назначаването на нови посланници в двете страни, като за целта ускорят интензитета на процедурите необходими за назначаването им. От руска страна е поставен, макар за сега неуспешно, и въпроса за изземването на руската дипломатическа собственост в САЩ. Според двете страни, срещата е била много ползотворна. Накрая президентът Путин поднесе своите извинения на премиера на Япония Синдзо Абе за непланираното забавяне за срещата си с него, като каза: „Имах много дълъг разговор с президента на САЩ. Бяха се натрупали много въпроси, както за Украйна, така и за Сирия, а така също и някои теми от двустранен характер. Пак се върнахме към въпросите за борбата с тероризма и киберсигурността. Затова, от свое и от негово име поднасям своите извинения”.