Само че е вредно за България

Интервю на Калина Андролова с Красимир Каракачанов, министър на отбраната и вицепремиер по обществен ред и сигурност на Република България

Господин министър, привърженик сте на наборната военна служба. Нали разбирате колко непопулярна е тази идея в българското общество? Как ще я защитите?

Защо да е непопулярна? Кой смята, че е непопулярна? Няма такова нещо. Аз съм вносител на Закона за наборната военна служба още преди една година. И още докато работехме по закона, сме провели социологически проучвания, от ВМРО специално сме ги поръчали, които показват, че 71% от българите одобряват връщането на шестмесечна наборна служба за младежите, а 81% одобряват връщането на трудовата повинност, т.нар. Строителни войски, за неграмотните младежи. Така че не е вярно, че идеята е непопулярна. Има и нещо друго. Всеки един от нас иска България да съществува като държава, нали така?! Ами тази страна трябва да се защитава. В Конституцията е записано, че защитата на отечеството е въпрос на дълг за всеки български гражданин. Да предположим, че се наложи България да отразява големи терористични атаки или да се защитава от външна агресия, и си представете, че младежите трябва да изпълнят конституционното си задължение, какво ще направим с тези млади хора? Мобилизираме ги и ги хвърляме неподготвени като пушечно месо. Дори в играта на карти, ако си играл по-дълго време, си по-подготвен и по-добър.