Пхенян заяви, че „ще продължи с ядрените опити ежегодно, ежемесечно и даже ежеседмично“. Севернокорейският зам.-министър на външните работи Хан Сонг Риол предупреди, че САЩ ги заплашва „пълномащабна война“. Той добави, че това може да се случи, ако Доналд Тръмп и неговото правителство продължават да бъдат „достатъчно безразсъдни, за да използват военни средства“. От своя страна САЩ изпратиха вече три самолетоносача към бреговете на Корея. Към авионосеца „Карл Уинсън“ се насочиха авионосците „Роналд Рейгън“ и „Нимиц“. Тези дни в японските и южнокорейски медии усилено се коментира възможният удар на САЩ срещу КНДР. Съсредоточаването на три самолетоносача в един регион е безпрецедентен случай от военна гледна точка. В огъня наля масло и вицепрезидентът на САЩ, който се намира на посещение в Южна Корея. Майк Пенс заяви: „Стратегическото търпение на САЩ стигна до своя край“. Сигнал, че Вашингтон се готви за удар срещу Пхенян. Логиката на американските ястреби е рационална. Те считат, че е задължително да се покаже на света, че силните във военно отношение САЩ се завръщат на световната сцена. Защо Вашингтон по времето на Барак Обама изглеждаше слаб и нерешителен е друг въпрос. Сложен и многостранен. По това време имаше концептуални разногласия между глобалните и националните имперски елити на САЩ. Те преследваха различни цели и задачи. САЩ се опитват да си върнат статута на единствена и уникална супердържава. Това изисква безусловно подчинение на тяхната воля от страна на всички без изключение. Минимум – да бъде признато правото на САЩ да диктуват своята воля на всички. „Дребната“ КНДР хвърли предизвикателство на най-силната във военен план държава. Какво й остава на Америка, освен да го приеме. Просто няма друг избор. САЩ разполагат с военни ресурси да минимизират реалното осъществяване на заплахите на Пхенян. Теоретично такава задача е по силите на САЩ. Проблемът е друг. Съсредоточаването на огромната американска армада около бреговете на Корейския полуостров може да наруши всички предварителни договорки между САЩ и Китай. Едва ли Си Дзинпин по време на яденето на шоколадовата торта на вечерята с Доналд Тръмп е дал съгласието си за съсредоточаването около китайските граници на мощна американска военна групировка. Възниква логичен и основателен въпрос. Тази армада от три американски самолетоносача само срещу КНДР ли е? Или Вашингтон иска да накаже Пхенян и да унизи Пекин?

Москва също реагира по отношение на съсредоточаването на американската военна армада. Русия заяви, че се надява САЩ да избягват едностранни действия, които нарушават международното право. Москва разчита конфликтите с КНДР да се решават по пътя на международните дипломатически преговори. Москва не е заинтересована от развитието на конфликта на Корейския полуостров. Русия посъветва КНДР да не извършва необмислени ядрени авантюри.

Реално нито южнокорейските елити, нито севернокорейските елити имат изгода от избухването на военен конфликт на Корейския полуостров. Управляващите в КНДР са наясно, че една война в региона ще приключи с превземане на Пхенян. Американци, японци и южнокорейци също са наясно, че превземането на севернокорейската столица ще има много висока цена. Въпросът даже не опира до военните загуби. Нито до радиоактивното заразяване на Корейския полуостров. Сеул се намира в обхвата на тежката далекобойна артилерия на КНДР и ще бъде сринат. Южна Корея не разполага с финансови и други ресурси, за да реинтегрира своите братя от Северна Корея. А ако има война, цената ще е многократно по-висока. Конфликтът около Северна Корея е уникален. Съществува високо ниво на заплаха, но ниска вероятност за начало на реална война.       

Повечето от анализаторите се съмняват, че Вашингтон ще употреби военна сила по отношение на КНДР. За да разсее тези съмнения на 17 април прессекретарят на Белия дом Шон Спайсър заяви в интервю за One America News Network (OANN): „Президентът Тръмп ще действа по отношение на Северна Корея съгласно член 2 от Конституцията на САЩ, уведомявайки преди това Конгреса“. Тези думи на Шон Спайсър дават основание да се счита, че решението за нападение на КНДР е взето.

Южнокорейската информационна агенция YONHAP NEWS AGENCY съобщи, че е взето решение да се активира THAAD, американска система за противоракетна отбрана, разгърната на територията на Южна Корея. Този въпрос е бил един от първите, които са обсъдили южнокорейският президент Хуанг Гьо-ан и вицепрезидентът на САЩ Марк Пенс. По принцип още с появата на THAAD на южнокорейска територия бе публично изказано недоволство от страна на Москва и Пекин. Аргументът е, че американската система за противоракетна отбрана заплашва националната сигурност на Китай и Русия. Каква би била реакцията на САЩ ако китайците или руснаците разположат в Мексико аналогична противоракетна система? Очевидно е, че в конфликтното уравнение на Корейския полуостров се намесват и други „неизвестни“ като Китай и Русия. Формулата за решаването на проблема се усложнява.