В неделя 11 юни в Косово се проведоха предсрочни парламентарни избори. Те са четвъртите от 2008 година след като бе обявена независимостта. Изборите преминаха при ниска електорална активност. Наблюдателите регистрираха редица нарушения по време на вота. Старата гвардия на бившите полеви командири на АОК (Армия за освобождение на Косово) се класира първа, но няма мнозинство срещу партиите, които призовават за „промени“. След преброяване на 2/3 от бюлетините „коалицията на полевите командири“ печели 33,1 от гласовете. Основна водеща политическа формация в нея е Демократическата партия на Косово (PDK), която се оглавява от президента Хашим Тачи. Коалицията се състои от 12 по-малки политически формации. По-голямата част от тях се ръководят от полеви командири на АОК. Следват другите две основни партии в Косово. Плътно една след друга са Демократичната лига на Косово (LDK) и „Самоопределение“ (леви националисти) с лидер известния с радикалните си позиции Албин Курти. Техният резултат до този момент на изборите е респективно 24,9% и 24,08%. Лидерът на „коалицията на полевите командири“ Рамуш Харадинай от „Алианс за бъдещето на Косово“ заяви: „Косово даде победа на нашата коалиция“. Разпределението на местата в парламента в Прищина ще стане известно окончателно през тази седмица. На Рамуш Харадинай му е необходимо да събере 51 депутати от общо 120. Включително и с помоща на 10-те избрани от циганското, турското и бошняшкото малцинства. Живущите в Косово 100 000- 150 000 сърби ще имат 10 депутати в парламента.

Преговорите за съставяне на правителство ще бъдат сложни и деликатни. Най-вероятно ще бъде постигнато крехко мнозинство. Косово е изправено пред големи трудности: икономическата ситуация е катастрофална, отношенията със Сърбия са силно влошени. Белград отказва да признае прокламираната независимост на бившата югославска албанска провинция. Над една част от бившите полеви командири в Косово виси заплаха да бъдат обвинени за извършените военни престъпления срещу косовските сърби през 1999-2000 г. от АОК. Президентът на Косово Хашим Тачи не прави изключение в този план. Вижданията на Демократичната лига на Косово и „Самоопределение“ се разминават сериозно с тези на най-вероятните победители в парламентарните избори. Албин Курти е категорично против нормализиране на отношенията със Сърбия и продължаване на започнатите през 2013 г. преговори с Белград. Ситуацията на Рамуш Харадинай, наричан „Рамбо“, е деликатна. Той категорично не се приема от сърбите, които го обвиняват, че е участвал в трафик на човешки органи по време на кървавите събития в Косово в началото на този век. „Самоопределение“ поставя остро въпросът за корупцията и социалното неравенство в Косово. При население 1,8 милиона в Косово официалната статистика посочва над 30% безработни. Екрем Хазири, 66-годишен пенсионер от „Самоопределение“ се надява, че изборите „ще открият една нова страница“. „Време е да спрем кражбата на пари на данъкоплатците“, добавя той. Неговият съпартиец Абдула Хоти е твърдо за „безкомпромисна война с корупцията“. Ако този проблем не бъде решен косоварите трудно могат да се надяват, че ЕС ще премахне визите за тях. Много страни от ЕС все още не са признали независимостта на Прищина. Обстановката в Косово е изключително тревожна. Младежката безработица е огромна. Социалните конфликти се задълбочават. Повечето от младите хора в Косово търсят начини да напуснат страната. Така както това направиха 400 000 косовари преди тях.

Засега фаворити за заемане на премиерския пост в Прищина са трима. Първи, Рамуш Харадинай бивш полеви командир от АОК. Той е съден два пъти за военни престъпления от международния съд на ООН за бивша Югославия. По делото на Рамуш Харадинай бяха призовани 10 свидетели. Девет от тях умряха от неестествена смърт. Десетият се отказва да свидетелства. Ремуш Харадинай нае за своята защита пред съда адвокатско бюро от Лондон, в което работи Чери Блеър, съпруга на бившия британски премиер Тони Блеър. И беше оправдан. Много отдавна Белград е издал ордер за ареста на Рамуш Харадинай. По тази причина той бе арестуван и задържан няколко месеца във Франция. Белград настоява за негово екстрадиране. Ако Рамуш Харадинай стане премиер на Косово отношенията на Прищина с Белград ще се влошат рязко, което ще окаже негативно влияние на цялата обстановка на Балканите. А и не само в нашия регион. Втори, Абдула Хоти, бивш икономически министър. Той е много близък със сегашния премиер Иса Мустафа. Третият вероятен кандидат е Албин Курти. Той е лидер на единствената партия, която не е управлявала Косово. Албин Курти има издаден на негово име ордер за арест. Той е предполагаем организатор на хвърлянето на сълзотворни гранати в парламента в Прищина през миналата година.

Всичко зависи от окончателните резултати от парламентарните избори, които ще станат известни до края на тази седмица. „Международният трибунал може да усложни политическия дневен ред и да компроментира стабилността на правителството, включително и да го свали“, сигнализират от германския Център за изследване на въпросите на малцинствата. Самият международен трибунал ще се произнесе в края на тази година. Като се има предвид, че Саудитска Арабия „инвестира“ в Прищина 10 милиона долара за популяризирането на уахабизма, то не е изключено Косово да се окаже „бомба“ със закъснител на Балканите.