или за ролята на секса в парламентарните избори

Светът навлиза в нов исторически етап и признаците му вече се усещат и у нас. Един от тези признаците е, че жените взеха да губят избори, които би трябвало да спечелят. Хилъри изпусна една гарантирана победа над Тръмп. Всеки друг виден демократ щеше да бие, но първата дама на партията се провали. А какво да кажем за нашата Цецка Цачева? Два месеца преди президентските избори ГЕРБ ужким можеше и магаре да издигне, пак щеше да триумфира. А ето, че загуби с цели 23 пункта – най-голямата разлика след изборите през 2006 г., когато Първанов размаза Сидеров. Но тогава нямаше никаква изненада. „Атака” щеше да падне, ако ще да бе издигнала Мусолини.

ГЕРБ навлезе в упадък и всички очакваха олицетворяваната от Корнелия Нинова БСП да бие. Но тя загуби с над 5 пункта от ГЕРБ – разлика, която се усеща като 10, както биха казали метеоролозите. Защото преди 2013 г. нито една партия не беше повтаряла изборна победа, а ГЕРБ бие вече 4 пъти поред, 3 поредни чудеса. На избирателя, меко казано, му е писнало от епохата Борисов, но явно не се реши да възкачи жена ездачка.

Според мен една от причините за загубата на БСП е чисто сексуална, или, културно казано – джендърна. Решителна дама с нисък тембър се изправи срещу мускулест мъж, леко понапълнял напоследък, но все още може да ступа 2-3 дребосъка, за да спаси девица от изнасилване. И дамата, естествено, загуби, защото избирателят не е свикнал да вижда жени в командирска роля. Много умни хора ще възразят: ама не е това причината, БСП губи, защото на думи е лява, а на дело е дясна и олигархическа. Аз самият също съм го писал. Но политическите събития нямат само една причина, а поне по 3-4 най-непосредствени и още поне 30-40 косвени, които съжителстват в диалектическо единство, както се учеше едно време. Сериозният анализатор трябва да ги има всичките едновременно предвид като жонгльор, който държи десетина чинии във въздуха. Изтървеш ли джендърната чиния, значи не си готов за цирка. Преди всичко според мен жените сами са си виновни. Те получиха рядък шанс да сложат на кормилото на държавата една от своите, но не се възползваха. Като дял от собствените си избиратели и БСП, и ГЕРБ имат почти еднакъв дамски вот – съответно 53 и 52 процента. Но като се има предвид, че аз лично преизчислих тази сметка от екзит пола на „Алфа Рисърч”, нищо чудно сред гербаджиите да преобладават дамите. Може би една от причините е, че самата Корнелия Нинова явно няма доверие в жените, предпочита мъже. От общо 80 червени депутати, едва 15 са дами. Даже можем да ги броим за 14, ако не включваме тази, която накрая одобрява списъците. Явно първата дама на БСП си пада малко женомразец.