Премиерът на Великобритания Тереза Мей разглежда инцидента, при който загина един човек, като „потенциална терористична атака

Един човек е загинал, а други осем са ранени след като микробус се вряза в група пешеходци в близост до лондонска джамия. Малко след полунощ в понеделник, 19 юни, мюсюлмани са излизали от молитвения дом в Северен Лондон, когато колата е връхлетяла, върху тях, предават очевидци. Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей заяви, че полицията разглежда инцидента като „потенциална терористична атака и свика извънредна правителствена среща. Шофьорът на микробуса, 48-годишен мъж, е задържан от органите на реда и е откаран в болница.

Водещите политици в страната осъдиха атаката. Според кмета на Лондон Садик Хан инцидентът е „ужасяваща терористична атака”, извършена срещу „невинни лондончани”. Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин, чийто избирателен район съвпада с местопроизшествието, заяви, че е шокиран от случилото се. Ислямската общност в страната също взе отношение. Мюсюлманският съвет на Великобритания се включи в осъдителните изявления като обяви, че атаката е „мотивирана от ислямофобия” и призова за спокойствие.

Нападението е продължение на серия от кървави терористични актове, разтърсили островната страна. При последния от тях, който се случи на 3 юни, трима мюсюлмани с микробус организираха кърваво меле в района на Лондон Бридж.