Създателят на WikiLeaks Джулиан Асанж опроверга твърденията, че Русия е свързана с хакерската атака, при която изтекоха имейли на Националния комитет на Демократическата партия и на Джон Подеста, ръководителят на президентската кампания на Хилъри Клинтън. Запитан дали може да каже със сигурност, че информацията, с която се е сдобил неговият сайт, не е била предоставена от Русия или от някой, който е свързан с правителството, Асанж заяви: „Да. Можем да кажем, и сме казвали многократно през последните два месеца, че нашият източник не е руското правителство”. 

Всички публикации са достоверни, но разкритията влизат в разрез с официалната позиция, която се представя от „Белия дом на Обама”, категоричен е Асанж. Според него причината за това е очевидна – администрацията на отиващия си президент се опитва да делегитимира тази на Тръмп още преди самото ѝ встъпване в Белия дом. „Те се опитват да кажат, че новоизбраният президент Тръмп не е легитимен президент”, смята той. 

Макар това да не е първият път, в който Асанж отговаря по този начин на подобрен въпрос, изглежда едва сега неговите думи се вземат под внимание. В интервю за RT през ноември миналата година той заявява, че Хилъри Клинтън на няколко пъти е излъгала казвайки, че 17 американски разузнавателни агенции са стигнали до извода, че Русия е източник на публикациите на WikiLeaks. Още тогава Асанж заявява, че пробойните в киберсигурността на Америка нямат нищо общо с демонизираната страна: „Това не е вярно – ние можем да кажем, че руското правителство не е източникът”. 

Асанж заяви, че не може да каже дали изтеклата информация е повлияла на изборите в САЩ, но със сигурност изказванията на Хилъри Клинтън и високопоставени лица от Демократическата партия „са променили хода на изборите”. Казусът с предполагаемите руски хакерски атаки набира скорост именно от президентската кампания насам. Кулминацията му бе миналата седмица, когато Обама експулсира 35 руски дипломати. Този ход на отиващия си американски президент бе разчетен като опит за влошаване на дипломатическите отношения между САЩ и Русия.

Ако руският президент Владимир Путин се бе поддал на тази провокация, това щеше да бъде сериозна пречка пред намеренията на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп за възстановяване на отношенията с Русия. Още повече, че последните действия на Обама са напълно необосновани. В доклада на ФБР и на Департамента за вътрешната сигурност, който се простира едва върху 13 страници ясно се посочва, че всеки е можел да хакне мейлите на Националния комитет на Демократическата партия, а единственото, което му е било необходимо, е да си закупи определен вид украински малуер (зловреден софтуер).

Би било професионално самоубийство Асанж да разкрие източника си, но в момента става въпрос за неговата дума срещу тази на Обама, който е подкрепен от 17 разузнавателни агенции, макар че нито една от тях все още не е предоставила реални доказателства в полза на обвиненията срещу руските хакери. Едно може да се каже със сигурност – налице е очевиден опит за влошаване на американско-руските отношения от страна на администрацията на Обама в последните часове, в които е на власт.