Тежката политическа криза в Република Македония е на крачка от разрешаване

Президентът на Македония Георге Иванов ще връчи днес, 17 май, мандат за съставяне на правителство на лидера на Социалдемократичния съюз на Македония (СДСМ) Зоран Заев. Това съобщиха извънредно от кабинета на президента. Резкият обрат в позицията на Георге Иванов идва на фона на засиления международен натиск и нарастването на напрежението в западната ни съседка.

До сериозното изостряне на кризата от последните седмици се стигна след като лидерът на албанската партия ДСИ обяви, че договореното ново правителство между СДСМ и трите албански партии ДСИ, "Албански алианс" и "Беса" планира да въведе албанския език като официален в страната и да предложи албанец за председател на парламента. От ВМРО-ДПМНЕ обвиниха Заев, че е поставил подписа си под т.нар. "албанска платформа", предвиждаща стъпки към фактическа федерализация на страната на албанска и македонска част. В бившата югославска република започнаха многохилядни протести срещу идеята, а с избирането на Талат Джафери за шеф на парламента демонстрациите прераснаха в размирици. Зоран Заев и негови съпартийци дори бяха бити от протестиращите.

Двата лагера виждаха изхода от политическата криза в коренно противоположни посоки. Според ВМРО-ДПМНЕ "албанската платформа" не е била част от предизборната кампания и хората са били заблудени при гласуването. Според тях президентът не трябва да връчва мандата за съставяне на правителство на СДСМ, а е необходимо провеждане на нови парламентарни избори. До съобщаването на новината от последните часове президентът Георге Иванов поддържаше позиция, че няма да връчи мандата на Зоран Заев поради отсъствие на гаранции за унитарния характер на държавата.

От администрацията на президента уточняват, че промяната в позицията идва след предоставянето на такива гаранции от председателя на СДСМ. С неочаквания ход на президента Георге Иванов Македония ще получи шанс да състави правителство на фона на нарастващата поляризация в обществото и нестихващите граждански протести. Очаква се Зоран Заев да бъде новият премиер на страната, а евроатлантическата интеграция на Македония да получи тласък. Наред с това напрежението няма да стихне и правителството ще бъде подложено на сериозен натиск от несъгласните със засилените позиции на албанските партии.