Инциденти като този в сирийската провинция Идлиб, при който загинаха най-малко 58 души, а около 300 бяха ранени, могат да бъдат използвани, за да се попречи на мирните преговори в страната. За това предупреди руският заместник-министър на външните работи Генадий Гатилов по повод предполагаемата атака с химически оръжия, за която вината бе хвърлена върху сирийската армия. „Всичко може да се отрази на преговорите. Но ние не бихме искали такива инциденти да се използват от противниците на преговорния процес, за да бъде той смущаван”, подчерта Гатилов.

Във вторник „Ройтерс” излезе с информация, цитирайки Сирийската обсерватория за човешки права, за въздушен удар, извършен или от сирийски, или от руски изтребители, при които е имало газова атака. Националната коалиция на опозиционните и революционните сили на Сирия и някои други източници съобщиха, че убитите са около 80 души. Сирийската армия заяви, че не използва и не е използвала каквито и да било химически оръжия.

От Министерството на отбраната на Русия също отхвърлиха обвиненията, заявявайки, че „руските военни самолети не са извършвали въздушни удари в Хан Шейхун в провинцията Идлиб”. По-късно обаче обявиха, че сирийската авиация е извършила въздушен удар в източните покрайнини на града. Той е целял да унищожи съоръжение за съхранение на боеприпаси. На неговата територия са се помещавали и цехове за производство на снаряди, които са били пълнени с токсични агенти, доставени от Ирак. Преди това тези боеприпаси за били използвани в Алепо.

Съветът за сигурност на ООН проведе извънредно заседание в сряда, за да обсъди справянето с последиците от инцидента. Великобритания, Франция и САЩ представиха проекторезолюция, в която се твърди, че атаката е била извършена от сирийската армия. Чрез нея се осъжда употребата на химическо оръжие в страната, като се настоява сирийското правителство изцяло да сътрудничи на международните следователи, като им предостави информация за всички извършени въздушни удари на 4 април, както и за екипите, участвали в тях. Западните държави отправиха заплахи, че ако Сирия не съдейства на разследващите, я грозят санкции.

Говорителката на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова заяви, че Москва категорично отхвърля проекторезолюцията на трите държави, която е „изготвена набързо и изключително небрежно”. Русия също представи своя проекторезолюция пред Съвета за сигурност на ООН, фокусирана върху провеждане на реално разследване по случая, а не върху насаждане на вина, преди да бъдат установени каквито и да било факти.

Заместникът на постоянния представител на Русия в ООН Владимир Сафронков настоя Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) да направи пълно разследване, да провери достоверността на докладите от инцидента на място. Като задължително условие той посочи, че списъкът с имената на следователите трябва да бъде представен на ООН за одобрение, като в него трябва да бъдат включени представители на различни страни. Той допълни, че групировките, които контролират района на инцидента, трябва да гарантират пълен и безпрепятствен достъп до района и до необходимата информация на разследващите.

Според него политиката на предишната администрация на САЩ, която е предупредила, че ще се намеси в конфликта в Сирия, като извърши военни операции в случай на употреба на химически оръжия, е подтикнала терористични и екстремистки организации да извършват провокации, като използват отровни химически вещества. „Можем да кажем, че това е неразривно вплетено в тъканта на кампанията срещу Дамаск”, коментира той.

В първата година от сирийската криза САЩ обеща, че използването на химически оръжия от сирийското правителство ще се превърне в „червена линия”. Ако тя бъде прекрачена, това ще е знак, че САЩ може да се намеси в конфликта. След безпрецедентна атака с токсични вещества в Източна Гута в Сирия през 2013 г., когато няколкостотин души бяха убити, Сирия се присъедини към Конвенцията за забрана на химическите оръжия. Това е резултат от споразумение между Русия и САЩ за унищожаване на химическо оръжие в страната под контрола на ОЗХО. Това доведе до пресичането на военната намеса на САЩ в Сирия.

През януари 2016 г. ОЗХО обяви, че целият арсенал химически оръжия на Сирия е бил унищожен. Въпреки това през юни 2016 г. Държавният департамент на САЩ публикува доклад, в който се посочва, че Сирия е продължила да използва химически субстанции срещу граждани, като е възможно да е съхранила запаси от химически оръжия. Върховният представител на ООН по въпросите на разоръжаването Ким Уон-Су заяви, че ООН и експертите на ОЗХО все още не могат да потвърдят, че са унищожени всички производствени съоръжения за химически оръжия в Сирия.