Според премиера Дмитрий Медведев предизвикателствата стимулират страната да се движи напред

„Санкциите и ниските цени на петрола вече не плашат никого.  Руската икономика се научи да използва санкциите в своя полза, като влезе в борба за лидерство както на вътрешния, така и на външните пазари”. Това заяви в сряда, 19 април, премиерът на Русия Дмитрий Медведев. Той е категоричен, че предизвикателствата, пред които се изправя Русия, само ѝ дават стимул да се движи напред.

„Нашата икономика се развива въпреки факта, че за нас бяха направени катастрофални прогнози, включително отвъд океана. Дори и онези, които трудно бихме заподозрели, че харесват страната ни, виждат прогреса”, заяви премиерът.

Русия бе засегната от икономически срив, който започна в началото на 2015 г., след спада на цените на петрола, а след това бяха наложени западните антируски санкции. По данни на Федерална статистическа служба на Русия – Росстат, БВП на страната се е понижил с 3.7% през 2015 г. „Ние успяваме да запазим бюджетния дефицит до приемливо ниво”, заяви Медведев. Според него Резервният фонд на Русия няма да бъде изчерпан през тази година, предвид приходите на страната, които са в по-големи от очакваните размери.

„Две от най-големите агенции за кредитен рейтинг от „Голямата тройка” са променили своите прогнози за икономиката на Русия – от „негативни” към „положителни”. Още една агенция – S & P, я е вдигнала до „положителна”. Русия може да се върне в категорията от държави с инвестиционен рейтинг”, добави Медведев.

По-рано тази година Медведев заяви, че Русия не очаква милост по отношение на санкциите. „Ние не трябва да се надяваме на милост от тях в този смисъл, а и нямаме нужда от това. Опитът от последните две години показва, че в условията на санкции, ние сме в състояние да се развиваме, и то доста добре”, заяви той в края на февруари. 

От 2014 г. насам отношенията между Русия, Европейския съюз и Съединените американски щати се влошиха фона на кризата в Украйна. Брюксел, Вашингтон и техните съюзници въведоха санкции срещу Русия на няколко пъти, като използваха като претекст предполагаемото ѝ участие в украинския конфликт – нещо, което Москва многократно е отричала. В отговор на ограничителните мерки, Русия наложи хранително ембарго на някои продукти с произход от страни, които ѝ наложиха санкции.