Интервю на Петър Волгин с Нейно Превъзходителство Ирит Лилиан, извънреден и пълномощен посланик на Израел в България

Ваше Превъзходителство, мирните преговори между Израел и палестинците отдавна са на точката на замръзване. Някои анализатори, а и политици, открито заявяват, че е дошъл краят на толкова дълго обсъжданото решение за двете държави – еврейска и палестинска. Останаха ли изобщо някакви основания за оптимизъм, за рестартиране на преговорите?

Искам да кажа, че принципът за двете държави продължава да е водещ за нас. Според Израел най-добрият начин да бъде постигната тази цел са директните преговори без никакви предварителни условия. Именно такива предварителни условия са най-голямата пречка за едни успешни преговори. Всеки опит да се интернационализира конфликтът или да се предпоставят резултатите от преговорите е обречен на неуспех. Вярно е, че в момента отношенията между палестинците и Израел не са в центъра на вниманието на международната общност. Говорейки за Близкия изток, днес всички разбират Сирия. Нормално е, защото ставащото сега в нашия регион има последици по целия свят. Това е глобална криза. Когато ме питате възможно ли е да очакваме рестартиране на преговорите, не мога да посоча конкретна дата. Мога обаче да кажа, че когато двете страни се почувстват достатъчно силни, за да продължат мирния процес, можем да очакваме рестарт. Поканата от наша страна остава. Нашият премиер няколко пъти призовава палестинския президент да се присъедини към него в започването на директни преговори било то в Йерусалим, в Рамала или където и да било другаде. Засега нямаме отговор.

Какво е Вашето обяснение на тази липса на отговор?

Има голямо натрупване на недоверие. Освен това ми се струва, че в настоящия момент палестинският президент не е достатъчно силен. Няма достатъчно авторитет в средите на собствената си общност.

Имате предвид влиянието на Хамас?

Да, заради Хамас, а и заради факта, че има много други опоненти, дори в средите на ООП. Наскоро разбрахме, че Мохамед Дахлан (открит противник на президента Махмуд Абас, който сега се намира в изгнание – б.а.) прави всичко възможно, за да заеме мястото на настоящия президент. Разбира се, не аз съм човекът, който трябва да прави дълбок анализ на процесите, които текат в палестинския лагер. Но смятам, че те направиха много грешки през всичките години на конфликта. Както гласи популярната фраза, те никога не пропускаха възможността да пропуснат някоя възможност. Това, че сега се опитват да избягат от директните преговори посредством въвличането на международната общност, вкарването на ООН и на други международни организации в процеса, не е особено смислено. Защото в крайна сметка пак ще се стигне до директни преговори. Аз, разбира се, не отричам важната роля, която играе международната общност. Тя е в състояние да подпомогне мирния процес. Но все пак най-важни са основните играчи. Ще използвам метафора от една игра, от която, признавам, нищо не разбирам – футбола, и ще кажа, че там никой не очаква от съдията да се включва в играта.

Вие говорите за недалновидния подход на палестинците, обаче има една сфера, в която Израел търпи много критики. Имам предвид строежа на израелски селища. Дори президентът Доналд Тръмп, който силно подкрепя Израел, призова строителството да бъде намалено. Готови ли сте на компромис по тази много важна тема?

Селищата никога не са били основният проблем по време на мирните преговори. Ние винаги сме били готови на компромиси. Нека ви дам пример. Тази годинa отбелязваме 40 години от историческото посещение на египетския президент Ануар Садат в Израел. В резултат на подписаното споразумение ние върнахме Синайския полуостров на Египет, като така се отказахме от нашите селища там. Нека припомня и решението ни да се изтеглим от Газа. Израел е готов да евакуира свои селища, стига да сме сигурни, че това ще доведе до траен мир.