Премиерът на Великобритания Тереза Мей призова на 8 юни да бъдат проведени предсрочни парламентарните избори. Причината е, че в Уестминстър няма единомислие по отношение на Брекзит, а Мей не би позволила на опонентите си да застрашат преговорите по излизане на страната от ЕС. 

„Това ще бъде избор между силно и стабилно ръководство в името на националния интерес, с мен като министър-председател, или слабо и нестабилно правителство в рамките на коалиция, начело с Джереми Корбин”, смята тя. Министър-председателят на Великобритания подчерта, че е взела решението неохотно, но е убедена, че избори са необходими. „Така че нека утре Камарата на общините да гласува за провеждането на тези избори, нека всеки представи своите предложения за Брекзит и своята визия за правителство”, допълни тя.

„Когато станах министър-председател заявих, че не трябва да има избори до 2020 г., но сега стигнах до заключението, че единственият начин да се гарантира сигурността и стабилността през следващите години е да се проведат тези избори и да потърся подкрепа за решенията, които трябва да взема”, коментира тя. Мей е категорична, че нейното правителство е дошло на власт след референдума за Брекзит, след който „връщане назад няма”, както и че правителството има план за преговорите при излизането на Великобритания от ЕС.

Предложението на Мей може да удари на камък заради Закона за фиксирания мандат на парламента (Fixed Term Parliament Act), който определя датата на следващите парламентарни избори през 2020 г. По силата на закона, има два начина парламентът да бъде разпуснат в навечерието на тази дата. Първият от тях е парламентът да гласува за това с мнозинство от две трети. На Мей ще са ѝ необходими 434 гласа – със 104 повече от сегашния брой на консерваторите в парламента, така че ще има нужда от подкрепа от лейбъристите. Лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин по-рано заяви, че ще гласува за провеждането на парламентарни избори. Вторият начин е да има вот на недоверие към правителството. От Лейбъристката партия все още не са коментирали изявлението.

„Тези избори са вашият шанс да промените посоката на страната. Ако искате да се избегне катастрофално трудния Брекзит. Ако искате да запазите Великобритания в рамките на ЕС. Ако искате Великобритания, която е по-отворена, толерантна и единна, това е вашият шанс”, заяви Тим Фарън, лидер на либералдемократите. Той допълни, че само неговата партия може да попречи на консервативното мнозинство.