Застреляният през юли Сет Рич е предал хиляди имейли на "Уикилийкс", твърдят източници от американските правоприлагащите органи

Служителят на Националния комитет на Демократическата партия Сет Рич, който беше убит на 10 юли във Вашингтон на крачки от дома му, е предал хиляди интернет имейли на "Уикилийкс", заявяват високопоставени източници пред Fox News. Федерален следовател, запознат със съдебномедицинския доклад за убийството на Рич, твърди, че е установил този факт, преглеждайки кореспонденцията на загиналия в последните 96 часа преди смъртта му. Според следователя контактът на служителя на Демократическата партия с "Уикилийкс" е установен чрез Гавин МакФадиен, вече покоен американски разследващ журналист и ръководител на "Уикилийкс", който по това време живеел в Лондон. "Видях и прочетох имейлите между Сет Рич и "Уикилийкс", заяви федералният следовател пред Fox News, потвърждавайки връзката с МакФадиен. По думите му имейлите днес са на разположение на полицията във Вашингтон.

Разкритието е идентично с резултатите от независимото разследване на Род Уилър, бивш детектив и сътрудник на Fox News. "Моето разследване досега показва, че съществува някаква размяна на имейли между Сет Рич и "Уикилийкс", твърди Уилър. "Наистина вярвам, че отговорът на това кой уби Сет Рич седи в компютъра му на рафта в полицейския участък или в централата на ФБР."

Федералният следовател, пожелал анонимност, заяви че 44 053 имейла и 17 761 прикачени файла на шефове на Националния комитет на Демократическата партия са били препратени от Сет Рич на Гавин МакФадиен в периода от януари 2015 г. до 21 май 2016 г.

Припомняме, че на 22 юли 2016 г., само 12 дни след смъртта на Рич, "Уикилийкс" публикува вътрешни имейли на Националния комитет на Демократическата партия, разкриващи заговор на шефовете на партията срещу кандидат-президента Бърни Сандърс. Според изнесената информация целта е била Сандърс да бъде елиминиран, а до надпреварата за Белия дом да достигне Хилъри Клинтън. Разкритията на "Уикилийкс" доведоха до оставка на председателя на Демократическата партия Деби Уосърман Шулц. Клинтън многократно посочваше за своята загуба от Доналд Тръмп ефектът, произведен от разкритията на "Уикилийкс". Според нея зад проникването в базата данни е стояла Русия, целейки да попречи на избирането ѝ за президент.

Лидерът на "Уикилийкс" Джулиан Асандж отказа да потвърди дали Сет Рич е бил тайният източник за скандалните разкрития. Запитан от холандски репортер, малко след убийството на Рич, дали той е информатор на "Уикилийкс" Асандж отговори, че "нашите източници поемат риск и те (източниците, бел. пр.) са загрижени да видят, че се случват такива неща." Асандж обяви награда от 20 000 долара за информация, която да доведе до залавянето на извършителите на убийството на Рич. Въпреки това, наградата според него "не трябва да се разглежда като доказателство, че Сет Рич е бил източник на "Уикилийкс" или, че убийството му е свързано с нашите публикации."

Разкритията на източниците на Fox News са способни да преобърнат наложените в последните месеци представи за руска хакерска атака срещу базата данни на Националния комитет на Демократическата партия и могат да хвърлят светлина върху най-мрачните тайни на пътя на Хилъри Клинтън към президентския пост.