САЩ се наредиха до Саудитска Арабия и Русия като производител на петрол и така се формира Голяма тройка. Цените на черното злато не реагираха на голямата промяна. Защо ли?

На 4 февруари 2017 г. някак между другото CNN съобщи, че „по заповед на Тръмп военни инженери заминават за щата Северна Дакота, където ще подпомогнат финализирането на нефтопровода Dakota Access Pipeline. Новината беше съобщена от сенатора Джон Хоувън след разговори с вицепрезидента Майкъл Пенс и изпълняващия длъжността министър на армията (командващият Сухопътните сили) генерал Робърт Спър. Президентът Доналд Тръмп е подписал указ да се възобнови изграждането на нефтопровода, отменяйки указа на предшественика си Барак Обама. Сенатор Спър заяви, че проектът ще бъде изпълнен от частна компания със спазването на всички норми на безопасност за земите на племето сиукси. По тръбопровода ще се пренася нефт от Северна Дакота в щата Илинойс. Той ще пресече река Мисури покрай земите на сиуксите, които се намират на границата между Северна и Южна Дакота. Противниците на проекта твърдят, че тръбата ще влоши достъпа до питейна вода за племето и за милиони хора, живеещи покрай долното течение на Мисури, а също така ще унищожи свещени за индианците места. Противниците организираха протести през 2016 г. и в началото на декември властите обявиха, че се отказват от петролопровода. В новата администрация на Тръмп обаче бяха назначени на важни позиции определени професионалисти, свързани с „енергийното лоби”. Бившият президент на ExxonMobil Рекс Тилърсън стана държавен секретар, конгресменът от Монтана и защитник на добива на шистов петрол Раян Зинке е вътрешен министър, бившият губернатор на петролния щат Тексас Рик Пери пое енергийното министерство, а генерал Скот Прюит би трябвало да защитава околната среда.

Още като губернатор на Тексас Пери влезе в Борда на директорите на тексаската компания Energy Transfer Partners, която участва в изграждането на спорния тръбопровод Dakota Access Pipeline, спрян по време на президентството на Обама. Затова изобщо не бе изненада, че веднага след като встъпи в длъжност, той участва в размразяването на проекта. Освен това Пери неведнъж е казвал открито, че не вярва в апокалиптичните приказки за климатичните промени и определя себе си като скептик по тази тема. Иронията на съдбата е в това, че той пое именно министерството, което обещаваше да закрие по време на своята предизборна кампания за президент през 2012 г.