Решението дали САЩ да остане в Съвместния всеобхватен план за действие (JCPOA), свързан с ядрената програма на Иран, ще бъде обявено във вторник.

Промените в Съвместния всеобхватен план за действие неизбежно ще доведат до пагубни последствия. Това е причина Русия да смята, че запазването на споразумението е единствената истинска възможност, за да се запази статуквото, заяви прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков.

„Знаете за скорошните срещи на президента с германския канцлер и с френския президент, както и с други държавни глави. Познавате последователната линия на президента, насочена към необходимостта от запазване на JCPOA. Това е единствената реална основа за по-нататъшното поддържане на статуквото. Освен това добре познавате позицията на руската страна по отношение на неизбежните пагубни последици от действия, насочени към премахване на тези договорености”, каза Песков пред репортери.

Попитан какво има предвид под „пагубни последици”, Песков заяви, че те се характеризират по този начин „поради факта, че има много крехка, но незаменима система от споразумения между заинтересованите страни”.

В отговор на въпроса дали Москва е предупредила Вашингтон за последиците, ако споразумението бъде нарушено, Песков заяви, че „позицията на президента Путин е добре известна, последователна, а в този случай и абсолютно открита, всеки добре знае това”. Той заяви, че Москва ще анализира потенциалните действия на САЩ, ако се стигне до негативно решение за JCPOA.

Тръмп неведнъж критикува ядреното споразумение с Иран, обявявайки го за една от най-лошите сделки в историята. На 30 януари Доналд Тръмп поиска Конгресът да обърне внимание на недостатъците на „ужасната ядрена сделка с Иран”. В края на октомври президентът на САЩ отказа да препотвърди ядрената сделка, като обвини Техеран, че нарушава споразумението.

Външните министри на Германия, Великобритания и Франция излязоха със съвместно изявление, заявявайки, че техните страни ще останат в JCPOA, дори ако САЩ се оттеглят от него. 

Междувременно иранският президент намекна, че страната му може да продължи да спазва ядрената сделка от 2015 г., дори ако президентът на САЩ Доналд Тръмп излезе от него. За да се случи това, ще са необходими гаранции, че останалите страни ще продължат да спазват споразумението.

В понеделник Хасан Рухани посочи, че спорната ядрена сделка все още може да оцелее, въпреки възможното оттегляне на САЩ, ако Великобритания, Франция, Русия, Китай и Германия компенсират излизането на Вашингтон. Иранският вицепрезидент Ешак Джахангири коментира, че Иран е готов за всички възможни сценарии, ако Тръмп се оттегли от ядрената сделка. Той допълни, че би било „наивно” отново да се преговаря със САЩ.

На 14 юли 2015 г. Европейският съюз и страните от групата 5 + 1 – Китай, Германия, Франция, Русия, Обединеното кралство и Съединените щати – подписаха споразумението с Техеран. То предвижда постепенно премахване на антииранските санкции в замяна на ограничаване на ядрената програма на Техеран.

Източник: Sputnik и RT