Геворг Мирзаян - политолог, доцент във Финансовия университет към Правителството на Руската федерация пред РИА Новости Украйна

Много шум се вдигна около изявлението на Джо Байдън. Но не всички разбраха смисъла на тези думи. Нека опитаме да се ориентираме.

Обикновено в Съединените щати вицепрезидентите играят декоративна роля. Тяхната задача е да помогнат на своя шеф да бъде избран, а след това минават в сянка и преживяват мандата в своята част на Белия дом.

Джо Байдън е изключение. Патриарх на Сената, той дели с Обама бремето на властта и е едно от най-доверените лица на президента на САЩ. По-специално, той отговаря за украинското направление, като периодично заема (в това число и в буквален смисъл) стола на президента на Украйна. И затова, когато Байдън говори, че Киев ще приеме закон за специалния статут на Донбас, това на практика значи указание за действие. Целият въпрос е до какво трябва да доведе това действие.

Ако се погледне на ситуацията от рационална гледна точка, полупризивът-полууказание към Киев да започне реално изпълнение на Минските споразумения трябваше да прозвучи много, много отдавна. Не защото САЩ искат мир в Украйна, а защото те вече извлякоха своите дивиденти от конфликта.

Русия например бе наказана за Крим (за да нямат Китай, Иран и други страни желание занапред да решават териториални въпроси без разрешението на САЩ). Заплашващите американските интереси признаци за руско-европейско стратегическо партньорство са разрушени без шансове за бързо възстановяване, а самата Украйна е извадена от политическото влияние на Русия. Следователно, трябва да се фиксира печалба, защото по-нататъшната игра на ескалираща рулетка може да доведе до загуба както на печалбата, така и на собствената кожа - т.е. до военен конфликт с Русия.

Фиксирането трябва да се случи не чрез предаване на Украйна, а чрез деескалация на военния конфликт до приемлива минимална степен и нормализация на вътрешнополитическата и икономическата ситуацията в Украйна. Тоест, чрез изпълнение на Минските споразумения и провеждане на реформа.

А ако все пак Киев не е готов да послуша съвета на „Централния комитет”, Байдън даде да се разбере, че Европа, а-ха, и е готова да свали икономическите санкции от Русия. По-нататък става просто неприлично да се дава вид, че Москва подрива Минските споразумения.

Но все пак има и алтернативно обяснение за миротворческата инициатива на Байдън – Вашингтон и Киев са започнали голяма игра с Москва с цел да принудят Путин да преразгледа Минските споразумения.

Изявленията на Байдън са едва първо действие на спектакъла. Вицепрезидентът заяви, че да се предостави на Донбас специален статут е все едно да се даде на Мексико повече влияние върху Тексас, но все пак добави, че след като Киев е поел върху себе си такива задължения, то те трябва да се изпълняват.

Сега се разиграва второ действие – украинските политици и експерти безмилостно критикуват изявлението на Байдън, казвайки, че не може да се дава никакъв специален статут. Изказват се депутати от Върховната рада, които декларират, че техните парламентарни групи няма да гласуват и че предложението няма да събере необходимото конституционно мнозинство от гласове.

А в трето действие администрацията на президента (Порошенко - бел. прев.) все пак ще убеди депутатите да проявят гражданско съзнание и в името на всеобщото благо да гласуват в подкрепа на поправките. И депутатите ще гласуват, при това, за да се подчертае важността на момента, възможно е даже да се случат нови сблъсъци покрай парламента с хвърляне на гранати и други предмети.

Само дето ще става дума не за онези поправки, които трябва да бъдат приети според Минските споразумения – след консултации с непризнатите републики – а за онези, които са разработени в администрацията на президента на Украйна и не дават необходимата културна или икономическа автономия.

И ако Москва започне да протестира вече постфактум (а засега Кремъл не настоява поправките да бъдат съгласувани с Донецката и Луганската народни републики, преди да се гласува за тях) ще бъде късно – Вашингтон и Киев ще кажат, че конституционните промени са приети и е време да се предаде на Украйна границата между републиките (ДНР и ЛНР - бел. прев.) и Русия. И тогава ще бъде много трудно за Русия да оспори тези аргументи.

Превод: Александър Станчев