Морска храна и незабравими залези с чаша мечтана анасонова напитка – но без главоболите, дори и след няколко чаши. От години учените от Институт по криобиология и хранителни технологии разработват безалкохолни алкохоли.
А български учени създадоха безалкохолно узо, превръщайки любима лятна напитка в по-добра и по-полезна нейна версия.
„Първоначално този продукт беше разработен като капки за храносмилателната система и тази година решихме да си направим експеримент и да го превърнем в напитка. Така капките се превърнаха в узо“, казва ръководителят на проекта д-р Николай Солаков.
В него има пет вида екстракти – сред които от мастиково дърво и прополис. А всички те имат добре познати лечебни свойства.
„Поставяме капките в чашката, после добавяме вода и получаваме т.нар. „узо ефекет“. Накрая слагаме леда. Смея да твърдя, че се постига вкуса на най-високия клас узо напитки в Гърция“, обяснява още д-р Солаков.
Оказва се, че в ресторантите на Франция и Испания все по-често се консумира и безалкохолно вино. Което, според сомелиери, не отстъпва по вкус на едни от най-ароматните ни познати сортове.
„Ние работим при ниски температури и при този вид обработка са запазени всички вкусови качества и характеристики на целия букет на виното“, уточнява д-р Солаков.
А безалкохолна ракия се продава на коледните базари в Румъния, Австрия и Германия.
бТВ, „Тази събота“