Новини от Бълария

Две демонстрации днес в София: гей парад и шествие в защита на традиционните ценности

Две демонстрации с противоположни послания предстоят днес в столицата.

Шествието „София прайд“ в подкрепа на ЛГБТИК+ (лесбийки, гей, бисексуални, транс, интерсекс и куиър хора) се провежда за 15-ти път, а тази година мотото му е „Горди да бъдем“. От сайта на събитието става ясно, че то ще започне от Паметника на съветската армия в София в 14 ч. и ще продължи до 22 ч.

Вместо това се уточнява, че и тази година т. нар. прайд ще бъде съпътстван от редица онлайн и присъствени културни и спортни събития в рамките на „София прайд артс“, „София прайд филм фест“ и „София прайд спорт“.

Организаторите обръщат внимание и на факта, че България остава една от шестте държави в Европейския съюз, които не са осигурили никакво правно регулиране на еднополовите семейства. „Освен че това поставя множество бариери пред ЛГБТИ общността, доведе и до няколко дела в Европейския съд по правата на човека и Съдът на Европейския съюз, по които се чакат решения“ – напомнят още те.

Също днес на столичния площад „Независимост“ е организиран и митинг под наслов “Да съхраним националните традиционни ценности“. Преди него е организирано шествие за свободата и семейството, което ще тръгне от Народния театър в 14 ч. и ще завърши на площад „Света Неделя“ в 15 ч. А ето какви са основните послания на тези демонстранти, формулирани от един от организаторите на събитието Кристиян Шкварек:

Юни – месец на ЛГБТ идеологията или… Месец на семейството?

Законите – против „езика на омразата“ или… свобода на словото?

Децата – на държавата и НПО-тата или… на родителите?

Образованието – неолиберално или… патриотично?

Обществото – постмодерно или… традиционно?

Държавата – зависима или… суверенна?

По-рано през седмицата Светият синод на Българската православна църква изрази своето неодобрение и несъгласие с организирането и провеждането на гей парада. „Православната църква всякога се е обявявала за зачитането на свободната воля на човека в избора, определящ живота му. Но наред с това категорично е отстоявала моралните истини, без да се влияе от натиска на силните на деня, от модата и суетата на времето“, се казва в позицията на Синода.

Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече