С антируските санкции САЩ искат преди всичко да ударят по имиджа на Москва, но опитите им остават безрезултатни. Напротив, инвестиционният рейтинг на Русия расте. Президентът на САЩ Доналд Тръмп разпредели пълномощията по прилагането на закона за затягането на санкциите по отношение на Русия, Иран и КНДР между държавния секретар Рекс Тилърсън, министъра на финансите Стивън Мнучин и директора на националното разузнаване Дениъл Коутс. Тилърсън трябва да контролира редица казуси, в това число за законодателното укрепване на антируските санкции, въведени при администрацията на Барак Обама във връзка със ситуацията в Украйна, а също така, за приписваните на Москва кибератаки. Той е назначен и да отговаря за изпълнението на новите ограничения против руските финансови организации в контекста на украинската криза. При това държавният секретар е упълномощен да прави изключения в онези случаи, когато става дума за интересите на националната сигурност на Съединените щати. Като цяло решенията за осъществяването на много положения от закона се взимат при тясната координация между Тилърсън, Мнучин и Коутс.

САЩ анонсираха и засилване на санкциите по отношение на банките и енергийните компании. В съответствие със закона за санкциите те трябва да започнат да действат от 28 ноември. Документът намалява допустимия период за финансиране на руските банки до 14 дни, а на компаниите в петролния сектор – до 60 дни (сега те са до 30 и съответно 90 дни).

САЩ, Европейският съюз и редица други страни въведоха санкции спрямо Русия от лятото на 2014 година. Нека припомним, че в началото на август Тръмп подписа критикувания закон за санкциите против Русия, но не се възползва от правото си на вето. Посочените в акта нормативи предизвикаха рязко недоволство не само в Москва, но и в Европа. Първоначално законопроектът за разширяване на ограничителните мерки относно Русия, Иран и КНДР бе приет от американския сенат. 98 парламентаристи одобриха акта, двама гласуваха „против“. В него, в частност, се казва, че САЩ по всякакъв начин ще пречат на строителството на „Северен поток 2“.

След приемането на закона Москва обяви, че съкращава почти 700 души от американската дипломация, забрани на дипломатите да ползват вилите в  престижния московски район „Сребърен бор“, както и складовите помещения на улица „Дорожная“ в столицата.

Председателстващият съвета на Центъра за стратегически разработки (ЦСР) и бивш министър на финансите на Руската федерация Алексей Кудрин видя в новите американски санкции рискове, свързани с имиджа на Русия. По неговите думи е „неприятно да стоиш рамо до рамо със Северна Корея и Иран в този списък“, още повече че е трудно Русия да бъде сравнявана КНДР и Ислямска република Иран (ИРИ) „по откритост“. Според Кудрин Вашингтон „е сериозно настроен за дълго запазване на санкциите“. Той посочи, че е възможно да става дума дори за десетилетия; че би било трудно да се смекчат санкциите, защото за това се иска „инициатива“. В същото време Кудрин призовава „да не бъдем песимисти“, припомняйки за преговорите на СССР по време на Студената война. Сега той вижда „възможност за взаимни крачки в ограничаването на международните санкции“, за което може да допринесе „гъвкавата позиция на Европа“. Алексей Кудрин предлага към преговорите да бъдат привлечени дипломати и политици от САЩ, Европа и Русия.

Руският сенатор Алексей Пушков обаче, нарече рисковете, свързани с имиджа на Русия „нулеви“. „Никой в света не поставя Русия редом с  КНДР. Това е фикция made in USA“, пише Пушков в профила си в Twitter.  Политикът изразява дълбоките си съмнения в целесъобразността на назначаването на Тилърсън за куратор на антируските санкции. По неговите думи, на бившия посланик на САЩ в Русия вече му се е наложило да признае, че ограничителните мерки против Москва не са променили ситуацията в Украйна. „В това скоро ще се убеди кураторът Тилърсън, ако вече не го е направил“, посочва още Пушков.

Впрочем, директорът на Международния институт за най-новите държави Алексей Мартинов е убеден, че американците поставят Русия в една група със страните изгои изключително заради удара по имиджа на страната, „макар, че тя не е страна изгой и по нищо не личи, че някога ще бъде такава“. „Независимо от всички усилия, буквално през миналата седмица руският инвестиционен рейтинг бе променен на по-положителен. Това говори, че кучетата си лаят, а керванът си върви. Въпреки всички наказания и усилията на нашите „опоненти“, фактът, че в наложените нови условия на практика икономиката на Русия се справя със санкциите, говори сам за себе си“, коментира Мартинов и добавя, че финансовите кръгове предпочитат да се ориентират по практическия резултат, а не по пиар акциите.

Икономистите и експертите очакват, че на едно от предстоящите си заседания рейтинговата агенция S&P може да повиши независимия рейтинг на Русия. „Това ще доведе до надпревара, но не мисля, че надпреварата ще бъде трайна, защото руските еврооблигации днес вече се търгуват не на базата на данните на рейтинговите международни агенции, а благодарение на достатъчно устойчивите фундаментални показатели на руската икономика. Цените на еврооблигациите великолепно отразяват тази тенденция“, отбелязва главният икономист в московския клон на Credit Suisse Алексей Погорелов.

Мартинов не изключва в бъдеще Русия да отговори на санкциите. „Когато се появи нова спирала на подобно отношение към нашата страна, необходимо е да последват някакви ответни санкции: симетрични или асиметрични. Но, както нееднократно е заявявано на различни равнища, това явно е нещо деструктивно – в смисъл, че не води до онези резултати, които искат нашите опоненти. Санкциите по правило биват използвани от САЩ за вътрешните им утилитарни цели за определени пропагандни акции. Какво да се прави, те сами избират този път за себе си. Светът е значително по-голям от Съединените щати“, обобщава политологът.

Автор: Андрей Резчиков

Източник: vz.ru

Превод: Елена Дюлгерова