Защо в Уест Пойнт „Фондацията” на Айзък Азимов се изучава задължително?

«Какво искаш, за да размениш своите идеи срещу моите?» «Нима смяташ, че моите идеи са за продан?» «Защо не – дойде студеният отговор. – Нима това не е твоят бизнес, да купуваш и да продаваш?» «Само ако е на печалба» – каза Малоу. Из «Фондацията» на Айзък Азимов

На президентските избори Франция загуби поредната битка в „психоисторическата война” – термин, въведен от Айзък Азимов в цикъла от разкази и новели, обединени в трилогията „Фондацията”. Психоисторията е математически и статистически метод за предсказване и манипулиране на поведението на големи маси от хора с много години напред. Изобретен е от великия учен Хари Селдън от планетата Трентор, център на огромна галактическа империя… Представете си, че идвате от друга планета като наблюдател на френските избори. Нормално ли е това, което се случи? Да, резултатът от двубоя между Еманюел Макрон и Марин льо Пен е толкова нормален, че беше безпощадно ясен още преди да се оформи двойката. Който и да бе се класирал срещу Льо Пен, щеше да бие с толкова. Това бе най-гарантираната изборна победа в цяла Европа след 2002 г., когато бащата на днешната Льо Пен загуби с над 60 пункта разлика. Този път разликата е само около 30, така че Марин трябва да черпи. Пардон, забравих за загубата на Волен Сидеров на балотажа срещу Първанов през 2006 година. И там разликата беше огромна. Винаги е така, защото проектът „леко фашизоидна крайно дясна партия” е измислен с точно такава цел – да отмъкне част от недоволните избиратели и да ги вкара в глуха линия. Това укрепва статуквото. Но нека за миг забравим партиите с техните драми и се вгледаме в политическите платформи. Новият президент на Франция дойде на власт с набор от идеи, които са диаметрално противоположни на възгледите на повечето французи. Вземете която и да е тема – еврото и ЕС, нежеланите имигранти, мултикултурализма, глобализацията, бъдещето на социалната държава, за абсолютно всичко мнозинството иска едно, а Макрон предлага точно обратното. И пак бие.

ИСТОРИЧЕСКИЯТ МАНИПУЛАСИОН

Ако по всяка от основните теми във френската политика можеше да се направи отделен референдум, Макрон вероятно щеше да ги загуби всичките. Да вземем например една от тях – отношението към Евросъюза. Според проучването на агенция Elabe Франция е дори по-евроскептична от Великобритания. На следната диаграма е видно, че едва 26 на сто от французите одобряват ЕС, докато при британците процентът е 36. Неодобрението е еднакво – 40% са неутрални.Според американската социологическа агенция Pew над 60% от французите гледат отрицателно на ЕС и почти толкова искат референдум. На практика Франция е най-евроскептичната държава след Гърция. И все пак англичаните се престрашиха да напуснат, а французите се страхуват. Защо? По-долу ще стане дума и за това. Опитвайки се да флиртуват с евроскепсиса, всички президентски кандидати обещаха повече национална независимост. Само Макрон обеща повече Европа и братска дружба с Меркел. И въпреки това точно той стана президент. Не е ли това шедьовър на политическия инженеринг?