Колкото повече ни бият, ставаме по-силни.

Интервю на Калина Андролова с Андрей Фурсов

Европа води самоубийствена политика. Тя е жертва на унищожителна миграционна вълна, на терористични атентати и на финансови загуби от конфронтацията с Русия заради санкциите, за които настояват най-вече САЩ. Въпреки тези щети Европа продължава да води именно такава политика. Защо?

Това е разбираемо. Работата е там, че Европа не е субект. Не можем да кажем, че Европейският съюз е колония на САЩ, но това със сигурност е политическа единица, зависима от САЩ. Практически във всички страни от ЕС на власт са проатлантически, северноатлантически елити, които американците отглеждаха в продължение на половин век. Напълно естествено е, че ЕС, който не е субект в политическите отношения, а е единствено икономически гигант, следва в политиката линията, която му задават САЩ. Създава се впечатление, че ако САЩ заповядат на Европа да отиде да се обеси, то Европа ще отиде и ще се обеси.

Напоследък наблюдаваме известен конфликт между САЩ и Германия в контекста на санкциите срещу Русия. На американците им е неприятно, когато се появяват елементи на субектност. Има теории в американския стратегически анализ, че САЩ трябва да се преориентират към Полша като бъдещ лидер на Европа, може би отначало като лидер на Източна Европа...

Да, за това писа и Фридман от агенция „Стратфор”, но всъщност Полша никога няма да може да замени Германия, защото Полша няма такъв икономически потенциал като Германия. Но проблемът не е само в Германия, тя представлява общоевропейско ядро, това, което по-рано е било империята на Карл Велики, тоест Германия, Франция, Северна Италия и пр. Полша исторически никога не е била лидер. И си мисля, че така и няма да й се удаде да бъде лидер. Тя няма потенциал за това.

За влошаването на ситуацията в Европа сериозна роля играят и мрежите на Сорос, които контролират общественото мнение и публичните настроения. Може ли да се каже, че тези мрежи на Сорос са прикритие, под което се усеща ръката на службите на САЩ?

Да, може да се каже. Но не бива да се преувеличава влиянието на Сорос. Необходимо е да се помни, че Сорос е спекулант и такъв ще си остане и в очите на европейския елит и особено в очите на старите европейски фамилии от типа на Ротшилд, Рединг, Самюел… Сорос е просто едно лице. Не е по силите на един-единствен Сорос да реши тези задачи, които си представяме. Той в голяма степен се занимава предимно с пиар. Аз мисля, че в Европа много по-сериозни хора от Сорос водят играта. А това, че Сорос е свързан със западните специални служби, няма никакво съмнение. Защото на запад такива стремителни състояния, както у Сорос, не могат да възникнат ей така изведнъж. Богатствата на запад се създават много дълго. Сорос е типичен новобогаташ. И не бива да преувеличаваме неговото влияние върху политическите процеси.