Посещението на краля на Саудитска Арабия Салман бин Абдул Азиз в Москва не премина без сензация за международната общност. Рияд е изявил готовност да закупи руските системи за противовъздушна отбрана С-400, съобщава телевизионният канал Al-Arabiya в кулоарите на срещата на високо равнище в Москва. Първите слухове за военна сделка се появиха непосредствено преди срещата на краля на Саудитска Арабия с президента Владимир Путин. Тогава световните средства за масова информация съобщиха, че се очаква преговорите между държавните глави на двете страни да доведат до сключване на оръжейни контракти на сума надвишаваща 3 млрд. долара. Информацията намери косвено потвърждение в моменталната реакция на Пентагона, откъдето заявиха, че са обезпокоени от придобиването на зенитно-ракетната система С-400 от страна на вашингтонски съюзници. „Изпитваме безпокойство по повод на закупуването на С-400, тъй като нееднократно сме подчертавали важността да бъде съхранена оперативната съвместимост с оръжейните системи на САЩ, обяви официалният представител на военното министерство.

Уникалните способности на руската система за противовъздушна отбрана С-400 ги правят най-съвършеното оръжие в света от този клас. С-400 са способни да поразяват въздушни цели на разстояние до 600 километра. Това, от което се безпокои най-много Пентагонът обаче, не е самото изместване на американското оръжие от саудитския пазар. За разлика от противовъздушните системи на САЩ, С-400 е оперативно несъвместим със системите на НАТО и Съединените щати. Военните експерти коментират, че всеки противовъздушен комплекс разпознава въздухоплавателните средства в своя обхват на действие чрез индикатора „свой-чужд”. Това означава, че в случай на откриване на самолет от радарите, инсталираният на борда на летателния апарат транспондер подава информация дали той е съюзнически или вражески. При първата хипотеза срещу него просто не могат да бъдат изстреляни ракети. Във втория сценарий той бива „осветяван” и взет на прицел от противовъздушната батарея. Руските С-400 на практика могат да защитят Саудитска Арабия основно от самолети американско производство.

Припомняме, наскоро друг ключов съюзник на САЩ – Турция, окончателно се договори с Русия за доставката на С-400 за турските въоръжени сили.