Принцът престолонаследник, който има само една жена, не пие, не пуши и иска умерен ислям, е готов да мине през трупове, за да наложи волята си. Това е надпревара с времето и може да не му стигнат силите, за да отвори саудитското кралство към света.

Принц Мохамед бин Абдулазиз бин Салман ал Сауд е днес силният човек в Близкия изток. Наричат го реформатор със замах, мащабен визионер, енергичен предприемач, импулсивен тиранин и дори „страдащ от фиксация върху Иран стратег”. Въпреки че допреди две години той бе абсолютно неизвестен, 24% от читателите на списание TIME го обявиха за „Човек на годината” в класация, която оставя Путин и Меркел на пета позиция, а него нарежда пред Макрон и Доналд Тръмп. През 2013 г. списание Forbes Middle East обяви Мохамед бин Салман за „Личност на годината” заради дейността му в подкрепа на младите и амбициите му да реформира най-консервативната монархия в света. Престолонаследникът на Абу Даби принц Мохамед бин Зайед ал Нахаян е негов ментор, а със зетя на президента Тръмп Джаред Къшнър са добри приятели и досега са се срещали четири пъти. През юни 2017 г. принц Салман беше определен за престолонаследник и веднага демонстрира, че не се вписва в традиционните представи за човек, който седи на престола, но изобщо не управлява. Напротив, той започна да управлява още преди да е стигнал до престола. Светкавичната му кариера е свидетелство, че добре познава уроците от историята на дома на Ал Сауд: успехът е гарантиран, ако успееш да получиш колкото се може повече постове, докато баща ти управлява. Принцът престолонаследник прави това много енергично, безкомпромисно и най-вече бързо, защото крал Салман ал Сауд е тежко болен. А още поне 100 принцове също могат да имат законни претенции към престола. Само за две години той демонстрира завиден размах, естествено, с пълната подкрепа на краля:

- Бащата крал му повери армията още преди да навърши 30 години;
- Зае позицията началник на кралския двор и контролира достъпа до краля;
- От юни 2017 г. е престолонаследник, след като досегашният титуляр и син на покойния крал Абдула бе освободен от поста вътрешен министър и бе поставен под домашен арест;
- През юли 2017 г. постави вътрешното министерство под контрола на комисия, която е под мониторинг лично на краля, тоест под свой мониторинг;
- Освен това е президент на Съвета за икономика и развитие и автор на амбициозния проект „Визия 2030”.
- Не на последно място – най-голямата публична компания в света Saudi Aramco, оценявана на 1,5 трлн. долара (а според принц Салман струва дори 2 трлн. долара), също е под негов контрол.

ВЪРХОВНИЯТ ЛИДЕР

Принц Мохамед бин Салман ал Сауд е роден на 31 август 1985 г. Майка му е принцеса Фахда бин Фалах бин Султан бин Хатлин и е внучка на вожда на племето Аджман – Ракан бин Хатлин. Тя е третата жена на крал Салман, който има 13 деца от три жени. Не е учил в западен университет и не знае английски, има диплома за юрист от университета „Крал Сауд” с втори по ред най-висок успех. Създава няколко фирми и започва частен бизнес, но бързо се преориентира към политиката. Започва не особено скромно, направо като генерален секретар на Съвета за конкуренция, специален съветник на председателя на фондация „Крал Абдулазиз” и член на Борда на опекуните на Дружеството за развитие „Албир”. Като част от своята благотворителна дейност създава фондацията за филантропия MiSK, която насърчава образованието, четенето и иновативното мислене на младите, като развива различни бизнес програми. Според саудитския журналист Джамал Хашоги цялата му досегашна шеметна кариера е подчинена на желанието му да управлява въпреки младостта си и напук на традициите на кралството, в които се почитат геронтофилията и консенсусът и всеки принц, който не е навършил 60 години, е обвиняван в липса на опит. Но принц Мохамед се оказва много по-проницателен, обигран и хитър дори от своя дядо Абдулазиз бин Сауд, създателя на Кралство Саудитска Арабия през 1932 г. „В Саудитска Арабия се налага интересна форма на диктатура – коментира Джамал Хашоги, който живее в изгнание в Лондон.  Бин Салман се превръща във „върховния лидер” на страната и това е уникална титла, която сега се използва единствено в Иран, най-големия враг, и в Северна Корея, най-изолираната държава.”