В понеделник израелският премиер Бенямин Нетаняху изнесе „странно“ представление, което напомня на скандалната реч на Колин Пауъл от 2002г. за оръжията за масово поразяване. В понеделник израелският министър-председател направи театрална пауърпойнт презентация, в опит да убеди „всевишния“ си – американския президент Доналд Тръмп, че Иран нарушава ядрената сделка.

„Иран лъже света след подписването на ядреното споразумение през 2015 г.“, обяви Нетаняху, дърпайки с театрален размах покривалото от лавици с дискове и папки, за които настоява, че съдържат неоспорими доказателства, че Иран продължава да разработва ядрено оръжие. 

Но докато Нетаняху разкриваше „уличаващите планове, снимки, видео материали и т.н.“, други изразиха съмнение, че неговите „доказателства“ са скрепени върху стара информация, която е префасонирана да изпълнява политически цели, но по никакъв начин не поставя под въпрос ядреното споразумение.

Всъщност, според президента на Националния иранско-американски съвет, Трита Парси, „притесненията“, които Нетаняху повдига около бившата ядрена програма на Иран, са същинската причина за това защо международната общност договори ограничаване на ядрените мощности на страната. „Нетаняху не разкри нищо, което уличава Иран, че не спазва ангажиментите си по ядрената сделка“, каза Парси в изявление, последвало речта на израелския премиер. „Отчаяните опити на Нетаняху да провали ядрената сделка и да въвлече САЩ във война с Иран днес бяха очевидни. Той изигра ключова роля във въвличането на американците във война с Ирак, а сега се опитва да направи същото с Иран.“

В отговор на израелския премиер Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и сигурността Федерика Могерини заяви, че речта на Нетаняху „не поставя под въпрос изпълнението на ядреното споразумение от страна на Иран“. Съоснователката на неправителствената антивоенна организация CodePink, Медеа Бенджамин, заяви, че коментарите на Нетаняху целят да отклонят общественото внимание от „убийствата и ужасната обсада на Ивицата Газа“ и сериозно разклащат устоите на споразумението.

„САЩ, Израел и Саудитска Арабия подготвят почвата за война. Те търсят доводи в подкрепа на предварително замислена развръзка, също както беше при инвазията в Ирак“, споделя Бенджамин. „Тръмп, заедно с Помпео и Болтън, са готови за война. А войната е идеалният начин да отклониш вниманието от вътрешните проблеми на страната.“  

Въпреки, че Нетаняху не успя да убеди експертите и независимите коментатори, че Иран не изпълнява ангажиментите си по ядрената сделка, речта му достигна до желаната от него аудитория. По време на съвместна пресконференция с президента на Нигерия в понеделник, Тръмп заяви, че Нетаняху е „напълно прав“ в критиките си спрямо ядреното споразумение.

Крайният срок, когато Тръмп трябва да реши дали САЩ остават в ядрената сделка, е 12 май. Немалко са онези, които смятат, че президентът ще оттегли страната от споразумението. През последните седмици и иранският президент Хасан Рухани, и външният министър Джафар Зариф напомниха на международната общност, че страната им не цели и няма планове да се сдобива с ядрено оръжие. Със или без ядрена сделка, Иран „не се стреми да притежава оръжие за масово поразяване“, заяви Рухани в телевизионна реч миналата седмица. В отговор на казаното от Нетаняху в понеделник Трита Парси от Националния иранско-американски съвет коментира, че е „трудно да се повярва, че обвиненията на Нетаняху и предшествалата ги среща с държавния секретар на САЩ Майк Помпео са просто съвпадение“.

„Новоназначените в кабинета на Тръмп не изчакаха и седмица и вече подготвят почвата за широкомащабна война в региона“, заключава Парси.

Източник: Blacklisted news

Превод: Антоанета Киселинчева