На 18 март 2018 г. в Русия се провеждат президентски избори. Този път желаещите да седнат в президентското кресло в Кремъл са около тридесетина. Сред тях има само един, който е заинтересован неговите съперници да проведат успешна предизборна кампания. Това е действащият президент на Руската федерация. Тези, които са се родили в началото на първия президентски мандат на Владимир Путин, след една година ще станат студенти или ще отидат да служат в армията. Времето си върви неусетно. Социологическите проучвания показват, че три четвърти от гражданите на страната, включително две трети от младежите, твърдо подкрепят сегашния държавен глава. Президентската предизборна кампания бе открита на 18 декември 2017 г. В полунощ на 12 януари 2018 г. приключи окончателно срокът за подаване на документи на кандидатите за президентската надпревара. Общо партиите издигат 21 човека, а Владимир Путин и останалите кандидати са издигнати от инициативни комитети.

МНОГО КАНДИДАТИ ЗА ПРЕЗИДЕНТ. АЖИОТАЖ И ЕКЗОТИКА

Първи в ЦИК се регистрира „вечният” кандидат на ЛДПР (Либералнодемократическата партия на Русия) колоритният Владимир Жириновски. КПРФ (Комунистическа партия на Руската федерация) издигна за свой кандидат Павел Грудинин. „Алианс на зелените” – Елвира Агурбаш. Монархическата партия на Русия ще бъде представена от Антон Баков, Партията на социалната защита от Михаил Козлов, а Партията на добрите дела от Екатерина Гордон. Тези, които следят руските медии, остават с впечатление, че президентската предизборна надпревара по-скоро принудително отвлича сегашния президент от работното ежедневие. Съществуват опасения, че на 18 март 2018 г. гласоподавателите няма да се явят масово пред избирателните урни. Няма да има достатъчна електорална активност. Затова палитрата на кандидати за президент е рязко разширена и обогатена. Не липсват силно екзотични личности. Представителят на Монархическата партия на Русия е жива забележителност от Екатеринбург. Антон Баков се самопровъзгласи за председател на министерския съвет на виртуална държава, която той сам създаде на атола Суворов. Кораловият остров е разположен в южната част на Тихия океан в Полинезия. Има кандидат от партията „Човек, справедливост, отговорност”. Има даже издигнат кандидат от „Партия Социални реформи – Печалба от природни ресурси – За народа”, за която никой не подозира, че съществува. В руските медии най-често се появява кандидатът на комунистите, бизнесменът Павел Николаевич Грудинин. Той е на 57 години и никога не е градил политическа кариера. Не се напряга много. Не впечатлява особено комунистическия електорат със своите бизнес идеи. Най-вероятно до изборите Павел Грудинин ще представлява „партията на гневните коментари в социалните мрежи”. Всичко, което Грудинин предлага, го има в предложенията на постоянните обитатели в социалните мрежи: пари трябва да се дават на пенсионерите и майките, а крадците олигарси да се пратят в затвора. Известна популистка позиция, която има своите достойнства и недостатъци. Притежава очевиден таван на симпатии сред електората.

Екзотичната кандидатка за президент и генератор на „сензации” Ксения Анатолиевна Собчак вече два месеца води активна кампания срещу всички останали кандидати за президент. Социологическите проучвания й дават не повече от 2%. РИА „Новости” съобщи, че и „президентът на СССР” е подал документи за участие в изборите за президент на Русия. Агенцията уточни, че Тристан Присягин, който преди това се е провъзгласил за президент на СССР, е донесъл в ЦИК необходимите документи за регистрация. На въпроса, дали има партийна принадлежност, той се е нарекъл „комунист от „Единна Русия”. Повечето от останалите кандидати за президент са от типа „вие не го познавате и въобще малко са тези, които го познават”. Един от тях откровено споделя: „Сега всяка седмица ме канят в токшоу, а преди това само веднъж годишно ми беше много”. Кандидатите за президент въобще не се вълнуват от крайния резултат в президентската надпревара. Те търсят максимално медийно присъствие до 18 март. Да повишат своята публична цитируемост, която по-късно да конвертират в нещо по-сериозно лично за себе си. Тези хора могат да бъдат разбрани. Даже директорът на рибокомбината в Мурманск бе принуден да се прави на журналист на пресконференцията на Владимир Путин с цел да се добере до микрофона в пряк ефир и да сподели пред държавния глава своите идеи за подобряване на работата в повереното му предприятие.