Китайски кораби с военен персонал на борда във вторник отпътуваха от пристанището Джанцян в южната китайска провинция Гуандон на път за Джибути, където се създава първата китайска задгранична военноморска база, предава китайската информационна агенция "Синхуа".

Шен Цинлон, командир на флота на китайската Народноосвободителна армия, прочете заповедта за изграждането на база в Джибути и връчи военния флаг на определените за мисията бойни кораби. По негови думи създаването на китайската военноморска база в африканската страна е решение, взето съвместно от двете държави в съответствие с интересите на техните народи. Пунктът ще позволи на Пекин да провежда операции в региона на Африка и Западна Азия, да ескортира кораби, както и да осъществява мироопазващи мисии.

Новоизградената военна инфраструктура на Китай ще бъде използвана също така за осъществяване на задгранични операции, включително за засилено военно сътрудничество, съвместни учения и спасителни операции.

Джибути е малка мюсюлманска държава, разположена на стратегическо важно място на Африканския рог. Заедно с Йемен, страната е входен пункт от Аденския залив за Червено море, откъдето преминава една от най-важните морски търговски артерии, свързващи Европа и Средиземно море с Азия. За Пекин нейното предназначение е особено важно най-вече поради нуждата от подсигуряване на морските комуникации на фона на постоянната заплаха за корабоплаването в региона. Освен това тя е свидетелство за нарастващото китайско влияние в Африка, където Поднебесната инвестира милиарди долари в инфраструктура и усвояване на африканските природни ресурси.

Новият китайски пункт ще има за свои непосредствен съсед американска база за специални операции, която също е разположена на територията на Джибути. Базата "Лемоние" е единствената постоянна военна база на САЩ в Африка и се намира едва на няколко километра от новото китайско съоръжение. Вашингтон нееднократно е изказвал загриженост относно китайските намерения. Наскоро базата "Лемоние" беше посетена лично от шефа на Пентагона Джеймс Матис.