На 4 май Републиканската народна партия най-сетне обяви своята окончателна кандидатура за президентския пост в южната ни съседка. На предсрочните избори, насрочени за 24 юни, срещу сегашния турски президент Реджеп Ердоган, ще се изправи Мухаррем Индже.

Индже е роден в село Елмалък, област Ялова. Корените на новия кандидат за президентския пост са балкански, дядо му е роден край гр. Драма - Гърция.

По професия 54-годишният Индже е учител по физика, но животът му отрежда ролята на професионален политик. От 2007 г. насам е депутат в Меджлиса, дълго време е и председател на парламентарната група на Републиканската народна партия. На извънредния конгрес на партията през 2014 година се опитва да заеме лидерското кресло, но бива победен от сегашния лидер Кемал Кълъчдароглу. Решението за президентската му кандидатура беше взето с мнозинство на закрито заседание на парламентарната група на формацията в Анкара, в което участваха 110 народни представители.

Индже е известен с речите си срещу Ердоган, в които отправя фундаментални критики към консервативната политика на управляващите. Интересно е, че кандидатът на Републиканската народна партия критикува управляващите от позицията на религиозен човек. Вътрешен за консервативните среди, Индже дори преподава в училище за имами.

Първият жест, който Мухаррем Индже прави след обявяването на кандидатурата си, е да свали партийната значка и да се обяви за кандидат на всички турци.

Това, което обещава на турските граждани е спокойствие, а мечтата му е да стане президент, който може спокойно да се разхожда по улиците и да кара колело без охрана. Обявява се за утвърждаване на демократичните принципи във всички сфери на обществения живот.

Индже вярва, че ще получи много гласове от консервативно настроените турци, както и от средите на кюрдите, тъй като се обявяваше срещу политическите репресии.

Мухаррем Индже няколко пъти посещава България и участва в митингите край Тюркян чешма в кирковското село Могиляне. Последното му посещение в Кърджали е в края на миналата година. В речите си той защитава демокрацията и правата на човека. Анализаторите оценяват високо ораторските способности на Индже, като ги съпоставят с тези на президента Ердоган. Записи на речите му в Youtube събират милиони гледания.

Наскоро председателят на Висшата избирателна комисия Сади Гювен съобщи имената и на другите кандидати, чиито документи са изрядни и са успели да съберат 100 000 подписа. Това са лидерите на ляво-националистическата партия „Ватан“ Догу Перинчек, на Добрата партия Мерал Акшенер, на умерено проислямската Партия на щастието Темел Карамоллаоглу и на малката дясноцентристка Партия на справедливостта - Ведждет Йоз.

Като кандидат на най-голямата опозиционна партия, Индже е сочен за основен претендент за президентския пост. Въпреки това е трудно да се определи дали той има шансове да стигне до балотажа.

Основният му опонент при борбата за балотажа срещу Ердоган е Мерал Акшенер. Желязната лейди на турската политика събира сериозна подкрепа от най-широк кръг избиратели. С решението си да се отцепи от Партията на националистическото действие и да основе Добрата партия, Акшенер прави смел избор, който й гарантира огромен процент от протестния вот. Именно тези гласове заформят интригата на предстоящите президентски избори. Предвид влошаващата се икономическа ситуация, безработицата и нестабилността на турската лира, броят на недоволните от дългогодишното управление на Партията на справедливостта и развитието постепенно нараства.

Акшенер има по-добри шансове да получи този вот, защото се позиционира като антисистемен играч. Докато Индже, макар и с повече шансове от досегашния кандидат на републиканците и лидер на партията Кемал Кълъчдароглу, е класическият кандидат на системната опозиция, която от десетилетия се заканва да детронира Ердоган, но досега не постига успех.

Предсрочните избори на 24 юни ще имат историческо значение за южната ни съседка, защото с тях влизат в сила конституционните промени, гласувани на референдума миналата година, които разширяват значително пълномощията на президента.