Интервю на Калина Андролова с д-р Емил Райнов, бивш зам.-министър на здравеопазването, бивш народен представител от БСП и експредседател на УС на НЗОК

Как ще коментирате, д-р Райнов, поведението на вицепремиера Валери Симеонов спрямо руския патриарх Кирил и публичните обиди, които той отправи към него при посещението му за 3 март?

Като недопустимо от позицията на институцията, която представлява.

Издънката на Валери Симеонов идва непосредствено след разговора на премиера Борисов с руския президент Путин. Ситуацията прилича на саботаж на добрите отношения…

Чак пък толкоз. При тези наши „международници”! По-скоро скандалът е за вътрешна употреба. Управляващите може би ще потърсят глътка въздух с преформатиране на правителството, а защо не и на коалицията? Делян Добрев вече подсказа, че Марешки загрява на резервната скамейка. ДПС заявиха, че няма да клатят правителството, но при отпадане на патриотите може и да поискат и да го подкрепят явно.

Защо българските публични политически лица непрекъснато унижават Русия, като се опитват да омаловажат стойността и смисъла на историческата истина? Винаги на 3 март настава истерия в социалните мрежи трябва ли тази дата да е национален празник на България. И винаги политиците говорят за русини, сърби, финландци и какви ли още не, които са ни освободили… А всъщност, ако не е била Руската империя, България нямаше да бъде свободна… Твърди се дори, че сме си живели много добре под турско робство…

Вижте кои са тези публични личности. Вижте изкривените им от злоба лица. Това са новите български политици, които си представят, че така ще се харесат на „големия брат”. Хора безродници, които не си уважават собствената история. За съжаление наблюдавам как през изминалите години се пренаписваха и учебните програми по история. Остана ли непоруган български национален празник? Колкото за Русия и историческата истина, нека да прочетат патриарха на българската литература Иван Вазов! Четете бре, хаймани!

Много хора твърдят, че положението в здравеопазването е пълен батак. Защо? Защо всички опити за реформи до този момент напълно се провалят?

Сегашният модел на здравеопазването стартира преди 19 години. Преди това всички болници бяха държавни, плащахме си данъците и държавата през бюджета плащаше заплатите на лекарите. През 1999 г. се създаде здравната каса, където всички ние плащаме своите вноски, а касата от своя страна плаща на болниците. По времето на Костов, естествено. Тогава повеят на времето беше всичко да се приватизира, тъй като държавата е „лошият стопанин”, а частникът е „прекрасният стопанин”. И когато се създаде здравната каса, целта беше след това да се направи следващата крачка – да се приватизира цялото здравеопазване. Така всички държавни болници една сутрин се събудиха търговски дружества. И бяха готови за приватизация. Впоследствие правителствата на НДСВ и на Тройната коалиция не позволиха това да се случи. И от там се получи засечката на системата. Конфликтът дойде от там. Тогава замислящите реформата не успяха да приватизират болниците. А здравната система беше замисле на така. И стигаме до сегашната ситуация, 19 години по-късно, сменили са се близо 18 директори на касата, а здравните министри дори ми е трудно да ги изброя. Непрекъснато се генерират проблеми, няма глобална визия.

Добре, държавните болници не са приватизирани. Обаче има други частни болници. Какъв проблем следва от това?

Проблемът е, че като не се приватизираха държавните, се нароиха една камара частни болници. И в един момент броят на болниците стана несиметрично голям за населението на нашата страна, което прогресивно намалява. Болниците в момента са над 300. И всяка една болница иска договор с касата, иска средства за издръжка на болницата, за заплати и т.н. И системата нарасна много. Разбира се, нараснаха и средствата, но... Например спрямо 2009 г. средствата за здравеопазване са нараснали два пъти.

Има ли здравен модел в света, който Вие считате за по-добър от нашия? Вероятно различните здравни системи имат своите особености, предимства и недостатъци.

Универсален здравен модел няма. Ако имаше универсален здравен модел, щеше да е най-лесно да се преведе, да се имплементира в България и всички да бъдат щастливи и усмихнати. Всяка държава съобразно нейната икономика и нейното население избира даден модел, подходящ за нея. И да не забравяме, че ние сме вече страна – членка на Европейския съюз, и там няма изискване какъв да бъде моделът на здравеопазването. Но има нещо много важно. Моделът трябва да бъде солидарен, т.е. плащат всички, а ползват тези, които имат нужда. И задължително не трябва да има групи от населението, които да бъдат маргинализирани, тоест да бъдат извън системата, да останат без здравна помощ. Освен да бъде солидарен, моделът трябва да гарантира равен достъп до здравни услуги. От там нататък Европа не се интересува. Те искат солидарен, социален модел, за да има т.нар. здравна сигурност. Точка. Но все още има апологети, които твърдят, че пазарът ще реши всичко, че всичко трябва да е на свободния пазар и конкуренцията щяла да реши всичките проблеми на здравеопазването. Такова нещо няма. 100% частен модел няма никъде.