Един призрак броди из дигиталното пространство – призракът на криптовалутите, и биткойнът вече е готов за новия финансов световен ред

Летният сезон отмина, но сезонът на идиотите е в разгара си. Спекулантите са се развихрили в сферата на криптовалутите и се надяват бързо да спечелят солидни суми. A призракът на биткойн и криптовалутите вещае нова глобална революция: този път финансова. През август интересът към биткойн и криптовалутите достигна апогея си. А през септември дигиталната валута удари абсолютен рекорд, като достигна цена от 5000 долара. Сериозни издания разказаха невероятни истории за новите биткойн милионери, които само преди няколко години продали всичко и вложили цялото си състояние в криптовалута и сега са мултимилионери – кой с 2 млн. долара, кой с 22 млн. долара. Такива хора съществуват наистина. Но криптоистерията като че ли преследва друга цел – да прикрие неприятните истини, за които никой не иска да говори. Всъщност затишието, което се наблюдава откъм правителства, регулатори, банки, институции и глобалния елит е само първата фаза на един вече започнал процес за убийството на криптовалутите.

ПЕТРОДОЛАРЪТ Е МЪРТЪВ, ДА ЖИВЕЕ КРИПТОДОЛАРЪТ!

Анонимността на плащанията и принципите на децентрализация помогнаха на криптовалутите да спечелят популярност и да привлекат милиони потребители в цял свят. Двата фактора изиграха важна роля при старта на криптовалутите през 2009 г., като ги представиха като „новата финансова революция” и най-вече като „истинска демокрация в света на парите”. Защото заобикалят „посредниците”, тоест банките и други финансови институции, като гарантират пълна анонимност на участниците в трансакциите. Но едва ли някой си прави илюзии, че банките и държавата ще се откажат от монопола върху емитирането на пари и контрола върху банковите операции. Най-висшата форма на власт в света – финансовата власт. По правило всички търговски банки се подчиняват на централната банка на държавата. Но никой не иска да каже тайната истина: че реално централните банки не се подчиняват на правителствата на страните си, а на МВФ. От своя страна МВФ се подчинява на Федералния резерв (Фед) и всъщност представлява негов филиал, отговарящ за укрепване, разпространение и запазване на финансовата власт на Федералния резерв в целия свят. Казано направо, цялата банкова система в света де факто е свързана с Фед на САЩ и представлява основен инструмент за властта му над останалия свят. Тази власт се осъществява чрез долара като световна валута. Голяма част от търговските сделки се извършват в долари дори и когато партньорите нямат нищо общо със САЩ.