Руските милиардери може скоро да се принудят да върнат капиталите си вкъщи. С доклада „Кремъл” на американското Министерство на финансите все още не се налагат санкции, но той може да послужи като сигнал, че богати руснаци биха могли да загубят парите си в чужбина. „Връщането на капитали в страната започна преди няколко години, когато руските граждани започнаха да губят активи зад граница, а чуждите правителства невинаги следваха закона. Това вече доведе до консолидация на богатите хора около ръководството на страната”, заяви пред RT Глеб Задоя, водещ анализатор в Analitika Online.

Санкциите и натискът на Запада не означават непременно, че капиталът ще се върне в Русия, тъй като има и други пазари като Китай и Индия. Затова руското правителство предлага на своите магнати амнистия, ниски данъци и други облекчения. Ако санкциите се задържат поне още една година, то „Русия ще има възможност да се възползва от „външни” инвестиции”, стига необходимата инфраструктура да е създадена от бизнеса и от правителството, смята Задоя.

„Най-вероятно гражданите, които са в списъка „Кремъл”, най-малкото ще се замислят дали да не върнат капиталите си в Русия, или в други юрисдикции, за да се защитят в случай, че американците започнат да налагат истински санкции. Нещо повече, Русия има специални механизми, които позволяват на олигарсите да върнат парите си обратно в страната. Такива са поверителните облигации, предназначени за връщане на капитали в Русия”, каза анализаторът от Forex Optimum Иван Капустински.

Ако богатите руснаци решат да запазят своите активи и капитали зад граница, те рискуват да ги загубят завинаги, смята Сергей Костенко, инвестиционен анализатор в Global FX. Едно нещо е да отидеш някъде да харчиш пари, съвсем друго е да се опитваш да станеш част от местния елит, добави той.

„Оценявайки потенциалните мрачни перспективи, можем да кажем, че значителна част от капиталите най-вероятно ще се върнат в своята родина. Ще има пазарене с властите за условията, но в края на краищата това ще се случи – не защото е желателно да се постъпи така, а защото няма да има друг избор”, твърди Костенко.

Има и друга гледна точка, според която списъкът „Кремъл” едва ли ще промени нещо, защото не идва като гръм от ясно небе. „Най-вероятно вече са предприети някакви мерки, тъй като първите санкции бяха въведени преди почти четири години. Предвид позициите на Русия и САЩ за Крим е очевидно, че санкциите ще останат, и то задълго. Списъкът „Кремъл” беше анонсиран преди шест месеца, защо не са прехвърлени крупни капитали досега? Обикновено се вземат мерки предварително. Някои неща ще се променят, но най-вероятно не трябва да очакваме масирано връщане на капитали в Русия”, смята финансовият консултант Михаил Грачов от Teletrade.

Михаил Машченко, анализатор в социалната мрежа за инвеститори в Русия и ОНД – eToro, казва, че новият списък още не налага санкции. „В този списък няма особени ограничения и вероятно, тези, които желаят да продължат живота си в чужбина, ще намерят вратички. Малко вероятно е хората в подобен разширен списък да бъдат подложени на строги ограничения и е напълно възможно в бъдеще списъкът дори да бъде редуциран”, заявява той.

Източник: RT