Пиер Московиси е роден на 16 септември 1957 г. в Париж в еврейско семейство. Баща му е известният социален психолог Серж Московиси, а майка му Мари Бромберг е психоаналитик. Пиер Московиси се присъединява към Социалистическата партия през 1984 г. Член е на Европейския парламент в периода 1994-1997 г. и после отново в периода 2004-2007 г. Между 1997 и 2002 г. е министър по европейските въпроси в социалистическото правителство на Лионел Жоспен. Между 2012 и 2014 г. отново е министър, този път на икономиката и финансите. От 1 ноември 2014 г. е еврокомисар по икономическите и финансовите въпроси. Наскоро френската преса съобщи, че Московиси, който тази година ще навърши 61 години, очаква първото си дете. Въпросите към Пиер Московиси зададе Петър Волгин.

Мислите ли, че България е готова за член на еврозоната?

Първо искам да кажа, че приветствам ентусиазма на България за присъединяване към еврото. Както казах и в София по време на посещението си през април, сигурен съм, че именно България ще бъде следващият член на еврозоната. Европейската комисия публикува на 23 май своя последен конвергентен доклад, който показва, че страната ви изпълнява Маастрихтските критерии по отношение стабилността на цените, публичните финанси и конвергенцията на дългосрочния лихвен процент. Както знаете, трябва да бъде покрит още един критерий, а именно членството в Европейския валутен механизъм, известен като ЕRM II (у нас е популярен като „чакалнята на еврозоната”, б.а.). Българското правителство усилено работи в момента по този въпрос. Европейската комисия не се произнася по това. Решението за присъединяване към ERM II e на държавите – членки на еврозоната, както и на един друг настоящ член на ERM II – Дания. Другият фактор, който България трябва да има предвид, е, че членството в еврозоната включва и членство в Банковия съюз.

Един от най-важните уроци, които научихме през последните две десетилетия, е, че истинската икономическа конвергенция е също толкова важна, колкото и формалната. Ето защо България трябва да работи много усилено, за да повиши продуктивността, да увеличи инвестициите, да подобри още повече положението със заетостта, както и да се справи с неравенствата. В момента растежът е стабилен, но е важно ползите от него да достигат до най-уязвимите групи от населението. Европейската комисия има готовност да подкрепя българските усилия за подготовка за членство в еврозоната. Имам предвид и новата програма за сближаване, която току-що предложихме и която предвижда около 2 милиарда евро финансова и техническа подкрепа за онези държави, които са направили видими усилия по присъединяването към еврото.

Добре, комисар Московиси, обаче има държави, например Полша, Унгария, Чехия, чиито икономики са в по­-добро състояние от нашата и които не бързат да се присъединяват към еврозоната. Защо ние трябва да го правим?След Брекзит Дания ще бъде единствената държава – членка на ЕС, с възможност за отказ от присъединяване към еврото. Всички останали са задължени да направят това след покриване на необходимите критерии. Те сами ще решават с каква скорост ще се движат към тази цел. Европейската комисия ги окуражава да работят по посрещане на критериите за сближаване, без да ги притиска да се движат по-бързо, отколкото биха искали.