Новини от Бълария

Политкоректен филм за дете, което не харесва биологичния си пол, беше отличен на „Берлинале“

Като „страстна молба за толерантност, откритост и равенство“ беше определен испанският филм „20 000 вида пчели“, представен на международния филмов фестивал „Берлинале“, който се проведе между 16 и 26 февруари. В лентата малката актриса София Отеро се превъплъщава в образа на 8-годишно момче, което се чувства момиче. С дебютната си роля в киното детето спечели наградата за най-добро актьорско изпълнение за главна роля (на „Берлинале“ вече не се връчват отделни награди за мъжка и женска роля).

Изненадващо, „Златна мечка“ за най-добър филм тази година спечели документална лента. Това е филмът „На Адаман“ на френския режисьор Никола Филибер, който представя център за възрастни хора с психични разстройства в Париж.

Със „Сребърна мечка“ като най-добър режисьор беше отличен Филип Гарел за филма „Голямата каляска“. „Сребърна мечка“ за поддържаща роля получи австрийката Тиа Ире за ролята си в „До края на нощта“ на режисьора Кристоф Хохауслер. Тя играе транссексуална жена, която работи под прикритие за разкриване на мрежа за разпространение на наркотици.

Голямата награда на журито получи драмата „Червено небе“ на режисьора от Германия Кристиан Пецолд.

Снимка: Inicia Films

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече