На 4 април в България беше задържан един от шестимата шефове на нашумялата финансова пирамида Чифлик банк – Дюзгюн Генч. Вчера, 2 май, той беше предаден на турските власти на летище „Ататюрк“ в Истанбул.

Доходоносната схема, наречена Чифлик Банк, е създадена през август 2016 година и много напомня на популярната фейсбук игра FarmVille. Близо 80 000 турски граждани плащат на Чифлик банк почти половин милиард лири срещу уверенията, че с тях ще бъдат закупени крави, овце и кокошки. Така инвеститорите получават ежемесечни дивиденти от продадените яйца, мляко и други селскостопански стоки. Въпреки активната телевизионна реклама, скоро става ясно, че животните, осигуряващи дивиденти, са виртуални, а доходоносният бизнес е всъщност класическа финансова пирамида.

Лидер на престъпната група е младеж на име Мехмед Айдън, който понастоящем се укрива в Уругвай.

Неговият колега Дюзгюн Генч обаче няма този късмет. Измамникът, издирван с червена бюлетина, е задържан в България преди месец. След настоятелните искания на Анкара, Генч е предаден на Турция, където в най-скоро време ще се изправи пред съда.

В добрите дни на виртуалното си фермерство, Генч и хората му обещават, че ще отворят най-голямата мандра в Европа. Гигантското съоръжение трябваше да стане дом на 35 000 глави добитък – собственост на инвеститорите в Чифлик Банк. За да докаже инвестиционните си намерения, Айдън кани всички желаещи да видят огромния терен, предназначен за строителство на мандрата.

Създателите на схемата определяха дейността си като иновативен начин за коопериране и единствения път към възраждане на земеделското производство.

 

Вдъхновителят на Чифлик Банк – Мехмед Айдън е самоук програмист, който създава първите версии на проекта си като се учи от видеа в YouTube. Регистрацията за новите фермери е безплатна. С началния капитал хората купуват виртуални животни, които варират от крави до пчели. После продават продуктите на своя виртуален фермерски труд. В началото печалбата може да бъде изтеглена или реинвестирана.

След проверка става ясно, че компанията е базирана в Северен Кипър, с което цели да си спести плащането на данъци.

Много от инвеститорите смятат Чифлик банк за дълбоко патриотично начинание, което цели да подпомогне селското стопанство на страната във времена на криза. За съжаление, възторжените реакции бързо биват заместени от недоволството на ужилените мераклии за богатство.

Предстои да разберем как ще се развие делото срещу Дюзгюн Генч в Турция.