Движението „5 звезди” и „Лигата” на Матео Салвини постигнаха споразумение по програмата на бъдещо коалиционно правителство, разглеждано като тежък удар срещу традиционно прозападния италиански истаблишмънт.

Лидерите на антисистемните политически движения „5 звезди” и „Лига” Луиджи Ди Майо и Матео Салвини постигнаха споразумение за програмата на правителството в Италия, както и за името на бъдещия премиер на страната, съобщиха след поредица от срещи лично двамата ръководители. „Работим ден и нощ, за да стигнем докрай”, обяви Салвини. Според тях е постигната договореност по програмата от 15 пункта на съвместното правителство. Сред тях са борбата с корупцията, реформата на пазара на труда, недопускане на приватизацията на водни ресурси, както и отмяната на по-рано приетата пенсионна реформа. За момента остава неясно кой ще оглави бъдещия кабинет. Както Саливни, така и Ди Майо завяват, че няма да седнат в премиерското кресло. Лидерът на партия „Лига” Матео Салвини уточнява единствено, че кандидатурата ще бъде „политическа, а не техническа фигура”.

Резултатите от парламентарните избори в Италия на 4 март отредиха най-много гласове (37%) на дясноцентристката коалиция, начело с „Лига” на Матео Салвини, в която влизат още „Напред, Италия” на Силвио Берлускони, както и „Италиански братя” на Джорджия Мелони. На второ място се нареди Движение „5 звезди” с 32%. Двете партии са яростни критици на налаганата от Съединените щати в Европа политика на разпалване на конфликт с Русия и се противопоставят на антируските санкции. Със своите действия Матео Салвини е особено ярък пример за това. Лидерът на северноиталианската „Лига” открито призовава за признаване на обединението на Крим с Русия и дори през 2015 г. отиде в Европейския парламент с тениска с лика на Владимир Путин.

През миналия четвъртък друг „приятел на Путин” – бившият премиер на Италия и лидер на партията „Напред, Италия” Силвио Берлускони, обяви подкрепата си за коалицията. Два дни по-късно компетентният съд в Милано реабилитира бившия министър-председател и му разреши да заема държавни постове.