Почти смъртоносната битка, която се води срещу Тръмп в САЩ, придобива наистина смайващи очертания. Тази война подронва авторитета на американската президентска институция и оголва крехката валидност на претенциите на САЩ за световно превъзходство. Дали Тръмп наистина е най-невежият американски президент в новата история на САЩ?! Според американската преса той е „ужасен”, „безразсъден”, „глупав”, „опасен” и пр. Нима някой би повярвал, че войната сред върхушката на САЩ се води заради политическите умения и интелектуалния обем на Тръмп? Да не би актьорът Рейгън, докладвал холивудските актьори за идеологическо несъответствие, да не потупва с усмивка съветниците си, без особено да се вълнува за детайлите в техните доклади?! Рейгън е добродушен, има чувство за хумор, живее леко и обича да разправя анекдоти за Съветския съюз. Един от любимите му анекдоти е следният:

Американец и руснак спорели. Американецът казал: - Аз мога да отида в Белия дом, да ударя с юмрук по масата и да кажа: Господин президент, не ми харесва как управлявате тази страна! Тогава руснакът отвърнал: - Аз също мога! - Така ли? – учудил се американецът. - Да, и аз мога да отида в Кремъл, да ударя с юмрук по масата и да кажа: Другарю генерален секретар, не ми харесва как Рейгън управлява страната си!

Чудесен виц. Но не Рейгъновата „надпревара във въоръжаването” събори комунистическия блок, а изначалната икономическа и социална сбърканост на комунистическата доктрина, която към онзи момент достига своята невъзможност.