Тромпетът на Тръмп възвести епохата на търговските войни

Тази пролет ще остане в историята. На 31 май Тръмп извади от нафталина добрия стар капиталистически протекционизъм, поизчетка го и го облече върху силно вталената снага на Чичо Сам. С това и романтичният период на глобализма приключи. По-конкретно, след дълго наканване Тръмп най-сетне удари с мито от 25 на сто вноса на стомана и с 10 на сто алуминия от Европейския съюз, Канада и Мексико. За по-лесно се позова на един стар закон, свързан с националната сигурност. „Ние сме заплаха за националната сигурност на САЩ – възкликна канадският премиер Трюдо. – Това е немислимо!” И веднага обеща да отговори със същите санкции върху стоки за 16,6 милиарда долара. Но това е само началото. В бъдеще Тръмп ще облага едностранно и автомобилите, и мотоциклетите, и стотици, хиляди други стоки от целия свят. Прошка ще получат само тези страни, които се съгласят сами да ограничат износа си и да се отворят за повече американски продукти. Още през април Тръмп обяви, че ще наложи мита върху китайски стоки за 50 милиарда долара заради кражбата на американска интелектуална собственост. Търговската служба на САЩ публикува списък на 1300 китайски продукта, които ще пострадат. На 2 юни Тръмп се обърна към света със следния туит ултиматум: „Съединените щати трябва най-сетне да бъдат третирани честно в търговията. Ако ние облагаме една държава с НУЛА, за да й продаваме стоките, а те ни облагат с 25%, 50% или дори със 100%, за да продават нашите, това е НЕЧЕСТНО и повече няма да се толерира. Това не е СВОБОДНА и ЧЕСТНА търговия, това е ГЛУПАВА търговия!”. За повечето икономически анализатори това е поредната детинщина, която ще докара на САЩ много повече вреди, отколкото ползи. Но може би нещата трябва да се влошат, преди да се оправят.

Ако се вгледаме в дългосрочна перспектива, става ясно, че САЩ просто нямат друг избор. Те или трябва да се върнат към добрия стар протекционизъм, или рискуват да си докарат социална революция. В по-близък план и в по-личен план Тръмп трябва още това лято да изпълнява, каквото обеща на предизборните митинги. Иначе може да си загуби поста. Затова не е толкова важно, че на седянката на Г-7 беше като скункс на градинско парти – мокър от дъжд не се бои.

Търговският дефицит на САЩ със света започна да се отваря още през 1975 г. и вече 43 години неотклонно расте. Миналата година достигна 566 милиарда долара при стоките и услугите, а само върху стоките – 810 милиарда. Под услуги се разбират приходите от патенти и лицензи, софтуер, филми, музика и други неща, които половината свят с удоволствие краде и трябва постоянно да бъде наказван и превъзпитаван. Най-нечестна според Тръмп е търговията с Китай – 375 милиарда дефицит, след това с Мексико – 71 милиарда, с Япония – 69 милиарда, с Германия – 65 милиарда. С Канада е сравнително малък дефицитът – 18 милиарда, но има големи подозрения, че тя продава на САЩ китайски алуминий и стомана. За да покриват дефицитите, САЩ са пуснали печатницата на долари на пълни обороти, а за да спасяват ролята на долара като световна валута, са принудени да поддържат огромна военна машина, което вече струва над 700 милиарда долара годишно. Но това не пречи на американските компании да си изнасят заводите в Третия свят. Очевидно е, че е дошло времето за промяна. И най-яркото доказателство е самият Тръмп. В нормални времена такъв оригинал никога не би попаднал в Белия дом. САЩ отдавна са в капана. Достатъчно е да погледнем ответните мерки на засегнатите държави.