На Русия ѝ предстои да избере наследник на бившия ислямистки бунтовник, който е обвинен от правозащитни организации в произволни арести и изтезаване на опоненти

Рамзан Кадиров, откровеният в изказванията си ръководител на Чеченската република, съставна част от Руската федерация, заявява, че е готов да напусне поста си, като предостави на Кремъл възможността да избере неговия приемник. Кадиров е на 41 години и е баща на дванайсет деца. Има разнообразни интереси, които варират от породисти коне до състезания по борба и бокс. Правозащитни организации го обвиняват в извършването на произволни арести и изтезаване на опоненти, в абсолютна нетърпимост към сексуалните малцинства и безкомпромисни политически декларации, които поставят Кремъл в неудобно положение.

Бившият ислямистки бунтовник, който управлява Чечения от 2007 г., получава подкрепата на президента Владимир Путин през март 2016 г. да остане на поста си, като е предупреден, че в региона с преобладаващо мюсюлманско население трябва стриктно да бъде прилагано руското законодателство.

Попитан в телевизионно интервю дали има готовност да подаде оставка, Кадиров отговаря: „Може да се каже, че това е моята мечта.“

„Едно време имаше нужда от хора като мен, които да воюват, да въведат ред. Сега имаме ред и благоденствие … и настъпва времето за осъществяване на промени в Чеченската република“, обяснява той пред общоруския телевизионен канал „Русия 1“ в коментар, излъчен сутринта на 27 ноември 2017 г. На въпрос кой ще е евентуалният му приемник на поста, Кадиров отговаря: „Това е прерогатив на ръководството на държавата.“

„Ако ме попитат мен … има няколко души, които имат стопроцентна компетентност да изпълняват тези задължения на най-високо равнище.“ Въздържа се от влизането в повече подробности. Изненадващото изявление на Кадиров е направено в момент, когато се очаква шейсет и пет годишният Путин да обяви, че ще се кандидатира за своя четвърти мандат като президент на изборите, които трябва да се проведат през март 2018 г. Почти няма съмнения, че бившият шпионин от КГБ ще постигне голяма изборна победа, ако реши да се кандидатира за президентския пост отново, но някои анализатори заявяват, че близостта му с политици като Кадиров може да бъде използвано от противниците му по време на предизборната кампания.

Чечения, опустошена в хода на две войни, в които правителствените войски воюват срещу борещите се за независимост бунтовници, е възстановена благодарение на щедрите финансови подаяния от федералния бюджет на Русия. Републиката продължава да бъде един от регионите на Русия, които получават значителни дотации.

Описвайки Путин като своя „идол“, Кадиров допълва в интервюто: „Аз съм готов да дам живота си за него, да изпълня всяка заповед.“

Кадиров също така категорично отрича наличието на „чеченска връзка“ в убийството на руския опозиционен лидер Борис Немцов през 2015 г. През юни 2017 г. Московският окръжен военен съд признава за виновни петима чеченци за убийството на Немцов, един от най-яростните критици на Путин. Немцов е работил върху доклад, анализиращ ролята на Русия в събитията в Украйна. Неговото убийство предизвиква униние в опозиционните кръгове.

„Аз съм повече от сигурен…, че тези (чеченски) младежи нямат нищо общо с това. Съгласно информацията, с която аз разполагам, те са невинни“, заявява Кадиров по време на интервюто.

Междувременно говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че Кадиров остава действащият глава на Чечения. "Рамзан Кадиров нееднократно говори за това, че е, образно казано, достатъчно последователен и решителен член на кръга от единомишленици на Путин. В конкретния случай той има намерение да продължи работата си по начина, по който го инструктира президентът на страната", обяви Песков пред журналисти. Той подчерта, че в Кремъл изхождат от това, че Кадиров ще продължи да бъде ръководител на републиката.