Това, от което дълго се опасяваха ръководството на НАТО и прибалтийските страни, в крайна сметка се случи. Руските ракетни комплекси „Искандер“, способни да неутрализират американските системи за противоракетна отбрана, пристигнаха в Калининградска област на постоянно бойно дежурство. Съдейки по всичко, Русия специално е организирала утечка на информация за това събитие.

Президентът на Латвия Далия Грибаускайте и министърът на отбраната Раймундас Кароблис предизвикаха сензация като в понеделник, 5 февруари, обявиха, че „в Калининград“ са доставени оперативно-тактически ракетни комплекси (ОТРК) „Искандер“. „Точно сега, в този час, в Калининград се дислоцират ракети „Искандер“, заяви държавният глава на Литва, добавяйки, че ракетите са пристигнали „за постоянно. Това означава заплаха не само за Литва, но и за половината държави в Европа.“

Раймундас Кароблис уточни, че по-рано тези ракети, способни да носят ядрени бойни глави, са били доставяни само за малко по време на маневри. „Този път обаче ситуацията е друга – това е дислоциране на постоянна основа при наличието на цялата необходима инфраструктура“, смята военният министър. „Ракетите „Искандер“ трябва да бъдат разтоварени на пристанището в Калининград в 12 часа“, коментира министърът, цитиран от информационния портал Delfi.

Литовските политици не посочиха източника си на информация, но е истина, че в понеделник, в 12.29 ч. в пристанището в Калининград пристига редовен товарен кораб от Санкт Петербург с името „Петербург“. Всеки може да провери това от данните на портала Marinetraffic.com. Очевидно Вилнюс е получил информация за това, че руските военни превозват системите „Искандер“ именно с този конкретен кораб.

Удивителното е друго. Показването на такава висока осведоменост за това кога ракетите са пристигнали в Калининградска област контрастира с грубата грешка по география на президента на Литва, която обърка Калининград с разположеното на 50 километра от него пристанище Балтийск. Корабите от Русия винаги пристигат именно в Балтийск – от пристанището Уст-Луга, разположено в Ленинградска област. Точно там, а не в Калининград, пристигна и корабът „Петербург“.

В същото време в Москва не опровергаха съобщението от Вилнюс. „Да, поставихме (комплексите „Искандер“, бел. пр.), потвърди председателят на Комисията по отбрана в Държавната дума Владимир Шаманов – разгръщането на чужда военна инфраструктура автоматично попада в списъка на целите за приоритетно унищожение“, цитира депутата RT. Пред вестник „Взгляд“ Шаманов добави: „Предупредихме НАТО, че в случай на целесъобразност ще доставим ракети „Искандер“ в Калининград. В съответствие с договореностите не скрихме нищо.“ Що се отнася до това как в НАТО са могли да разберат точната дата на транспортирането, Шаманов препоръча този въпрос да бъде отправен към „специалните агенции“.

От общодостъпната информация е известно и точното място, на което ще бъдат разгърнати пристигналите в Калининградска област ракети – това е 152-ра гвардейска ракетна бригада в Черняховск. Там, в хода на планираните превъоръжения, ще бъдат подменени остарелите комплекси „Точка-У“ със съвременните „Искандер“. В края на януари командирът на ракетните войски Анатолий Городецкий публично докладва на министъра на отбраната Сергей Шойгу за завършването на строителството на прилежащите съоръжения за „Искандер“. След това доставянето на ракетите се превърна просто във въпрос на време.

Главният редактор на военноисторическото списание Baltfort Юрий Мелников (Рига) се съмнява, че в НАТО са разбрали точната дата на пристигането на ракетите благодарение на своите разузнавателни спътници и авиация, които патрулират над Балтика. „Разбира се, датата на пристигане поначало е тайна. Не мисля обаче, че натовските самолети са забелязали нещо на кораба. По-скоро руснаците сами са организирали утечката на информация, заявява латвийският експерт пред „Взгляд“ – Ако им е било нужно американците да забележат комплексите „Искандер“ от спътник – те са направили така, че това да стане. Хората си знаят работата.“

В НАТО със сигурност са разбрали по-рано къде и какви военни обекти могат да бъдат изградени. Русия предупреждава за това отдавна. В това няма никаква военна тайна. В този смисъл заявленията на ръководството на Литва не е индикатор. Версията за това, че Русия целенасочено е осветила за американското разузнаване прехвърлянето на системите „Искандер“ край Калининград се подкрепя от още един факт. Преди две години същите ракетни комплекси бяха прехвърлени в същото място на базиране (тогава временно). Още тогава руските военни коментираха, че целенасочено са оставили една от установките открита на палубата на кораба, за да могат да разберат параметрите на работа на американския сателит над региона.

Както е известно, Русия предупреждава за възможността да прехвърли в Калининградска област „Искандер“ още от 2008 г. Не става дума за това, което повтарят прибалтийските политици, че руснаците „заплашват половината държави в Европа“. Ситуацията е точно противоположната – системите „Искандер“ са нужни, за да може в случай на хипотетичен конфликт на Русия със Съединените щати в рамките на няколко минути да бъдат унищожени елементите на американската система за противоракетна отбрана в Европа – по-конкретно в Полша. Тези няколко минути са критични при нанасянето на ответен удар по Съединените щати с помощта на междуконтинентални балистични ракети.

Литовското разузнаване още преди време стигна до заключението, че използването на системите „Искандер“ по цели в самата Литва не е необходимо от военностратегическа гледна точка. Прехвърлянето им обаче е потенциално опасно за Литва с това, че в случай на необходимост ракетите „Искандер“ могат да попречат на действията на нейните съюзници от НАТО. Всъщност литовското разузнаване добросъвестно преразказва официалното заявление на военнополитическото ръководство на Русия.

За това, че при разполагането на допълнителни войски в Калининградска област Русия няма предвид никакви агресивни планове, а единствено „защита на своите жизнени интереси“, разказа преди време и американската аналитична компания Stratfor. Основното нещо, което възмущава натовските аналитици, е невъзможността (на първо място поради противовъздушните комплекси С-400) за безнаказана атака срещу руската територия. С постоянното присъствие на системите „Искандер“ в Калининград анализаторите в НАТО могат да бъдат напълно сигурни във възможностите на Русия за нанасяне на ответен удар.

Автори: Алексей Нечаев, Мария Воронова

Източник: „Взгляд“