Москва отбеляза, че Вашингтон е направил ход в правилната посока по отношение на Сирия. Въпреки това поиска от САЩ да предоставят подробности за предложението за създаване на зони, забранените за полети, за които говори държавният секретар на САЩ в навечерието на срещата на лидерите на Русия и САЩ в Хамбург на 7 юли. Рекс Тилърсън настоя Русия да има „изключителна отговорност” в подпомагането на процеса по постигането на мир в Сирия, като изрази готовността на Вашингтон за по-тясно сътрудничество с Москва.

„Съединените щати са готови да проучат възможността за въвеждането на механизми за гарантиране на стабилността заедно с Русия, включително и чрез обособяването на зони, забранени за полети, чрез изпращането на наблюдатели по прекратяването на огъня на терен и чрез координирано предоставяне на хуманитарна помощ”, каза Рекс Тилърсън в изявление, публикувано от Държавния департамент в сряда. Пред репортери в четвъртък руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Москва очаква конкретните предложения и разяснения на Вашингтон по отношение на зоните, забранени за полети в Сирия.

„Дадохме заявка този въпрос да ни бъде разяснен, но досега не сме получили отговор”, каза Лавров, цитиран от ТАСС. „Въпросът е какъв тип зони, забранени за полети се предлагат, защото не са били споменавани в миналото”. Лавров посочи, че Москва все още чака отговор на собствените си предложения спрямо Сирия, които са били представени на американците през пролетта.

„Предоставихме своите предложения на държавния секретар на САЩ Рекс Тилерсън преди пътуването му до Москва през април, за да бъдат обсъдени при първия контакт между руския и американския президент”, каза Лавров. „На него самият му хрумна идеята за подготовка на срещата между президентите, преди тя да се е случила, когато разговаряхме в Бон през февруари”.

Руският външен министър приветства инициативата на своя колега. „Убеден съм, че фокусът на изявлението на Тилерсън, въпреки всички възникващи въпроси по отношение на тази или онази формулировка, е върху решимостта за сътрудничество между Русия и Съединените щати, което е стъпка в правилната посока”, заяви Лавров пред репортери след разговори с френския външен министър Жан-Ив Ле Дриан в Париж.

„Важно е разрешението по отношение на сирийската криза да бъде съвместно, без нито една страна да се преструва, че нищо не зависи от нея”, добавя първият дипломат на Русия. Основният приоритет на Русия в Сирия обаче е да елиминира терористичните групи, основно „Ислямската държава” и Джабхат Ан Нусра, подчерта Лавров.

Сирия вече разполага с три зони на деескалация, след като Русия, Турция и Иран подписаха сделка в Астана, Казахстан, през май. Спецификите на новосъздадените зони за безопасност са в процес на разработване, а концепцията предвижда спиране на всички бойни операции и спиране на военните полети в тези райони.

Въпреки това коалицията, ръководена от САЩ, използва възможността да създаде свои собствени т.нар. „зони за потушаване на конфликта” (de-confliction zones), в които на няколко пъти използва „заплахи” срещу съюзници като претекст за нападение на сирийските правителствени сили. Москва не признава каквито и да било „зони за потушаване на конфликта”, обявени едностранно от САЩ. Лавров изясни, че тези зони се различават от онези, които Русия, Турция и Иран създадоха с пълната подкрепа на Съвета за сигурност на ООН и на правителството на Сирия.

Източник: Russia Today