Оттеглянето на САЩ от ядрената сделка с Техеран е първата стъпка от американския план за смяна на режима в Иран по сценария, по който това бе извършено в Ирак, заяви експертът по Близкия изток Сами Рамадани.

„Ако се вслушаме внимателно в думите на Тръмп, ще разберем, че САЩ не просто едностранно се оттеглят от многостранното споразумение, а всъщност заплашват да извършат смяна на режима в Иран”, заяви Рамадани. „Тонът в речта на Тръмп, думите, които използва, напомнят на речта на Джордж Буш-младши”, преди инвазията, ръководена от САЩ през 2003 г. Тогава „бяха използвани лъжи, за да се започне война, която да доведе до изтреблението на иракския народ”, заяви той. Експертът отбеляза, че заради военната намеса на САЩ не просто е свален иракският режим, а е „унищожена” цялата страна. САЩ се опитват да дестабилизират Иран от десетилетия, каза той.

Вашингтон иска много повече от отстъпки от страна на Техеран по отношение на ядрената сделка. Иранските власти не са в състояние да направят такива компромиси заради неудовлетвореността от споразумението във вътрешен план, смята Рамадани. „Не мисля, че Иран е в състояние да направи допълнителни отстъпки – властите заявиха, че никога не са планирали да разработват ядрени оръжия”, а това, че споразумението се спазва, многократно е потвърждавано от Международната агенция за атомна енергия”, допълни той.

„САЩ иска от Иран да се откаже от своята независимост. За това става въпрос. Те не желаят да съществува независима, силна държава, особено в Близкия изток. И – независимо какво мислят за неговата политическа система – Иран пое по пътя на своята независимост от САЩ. Иран не иска да бъде лакей на политиката на САЩ в региона. А САЩ им казва: „Ще ви накажем за това”, обясни експертът.

Журналистът Макс Блументал казва, че Тел Авив стои зад решението на Тръмп да  излезе от споразумението. „Израелското влияние тук е ключово. Тръмп застана зад Нетаняху, чиято презентация прилича на представяне на търговец, който се опитва да продаде използвана кола, за да оправдае изтеглянето от иранската сделка и неговата нова политика на отказване от първоначалните му намерения”, заяви журналистът.

В края на април израелският министър-председател Бенямин Нетаняху изнесе презентация, направена с PowerPoint, с която заяви, че представя информация от израелското разузнаване за това, че Иран не действа съобразно сделката. Въпреки това остава усещането, че презентацията му бие на кухо, смята Блументал.

„Това е още една измама на разузнаването, която ни води към война”, каза той, като нарече данните на разузнаването, цитирани от Нетаняху, „доказуемо изфабрикувани”. Блументал добави, че не е представено нищо ново и че „голяма част от данните на разузнаването” изглежда са „фалшифицирани” и датират от началото на ХХI век.

Във вторник Тръмп обяви, че Вашингтон ще се „оттегли от иранската ядрена сделка” и ще наложи санкции срещу страната. Американският президент обясни своето решение, заявявайки, че Съвместният всеобхватен план за действие (JCPOA) не е попречил на Техеран да обогатява уран и да изправя Близкия изток пред състезание по ядрено въоръжаване.

Споразумението, подписано от Иран и страните от групата 5+1 (Китай, Франция, Русия, Великобритания, САЩ и Германия) през 2015 г., след години на преговори, позволи международните санкции, наложени върху Техеран, да бъдат вдигнати в замяна на това Иран да ограничи своята предизвикваща спорове ядрена програма.

Източник: RT