На 18 юни водената от САЩ коалиция свали самолет на сирийските военновъздушни сили

Какво се случи?

Според изявлението на сирийските военни инцидентът е станал в южните части на провинция Ракка. По техни данни сирийският изтребител е провеждал бойна мисия срещу терористите от ДАЕШ. „Нашият самолет е бил свален днес по обяд близо до град Ракка, докато е изпълнявал мисия срещу „Ислямска държава (ДАЕШ), заявиха от сирийската армия, добавяйки, че водената от САЩ коалиция е отговорна за свалянето на самолета. Министерството отбеляза, че „действията на коалицията са насочени към забавяне на сирийската армия и нейните съюзници в борбата срещу тероризма, тъй като нашата армия и съюзниците отбелязват значителен напредък”. Според министерството пилотът на самолета все още не е намерен. В ход е спасителна мисия.

Коалицията се е свързала с Русия преди инцидента

По-късно коалицията потвърди, че сирийският самолет е бил свален, заявявайки, че той е бомбардирал позициите на подкрепяните от САЩ опозиционни сили. „В 18.43 ч. СУ-22 на сирийския режим пусна бомби близо до бойци на Сирийските демократични сили, южно от Табка и в съответствие с ангажиментите ни в колективната самозащита на партньорските сили на коалицията, той незабавно беше свален от американски F/A-18E Super Hornet, посочва в свое изявление Централното командване на САЩ.

В изявлението се добавя, че преди свалянето на изтребителя коалицията се е свързала с руските си колеги „чрез линията за избягване на конфликти, за да се успокои ситуацията и да се спре огъня”. Командването на САЩ подчерта, че борбата срещу „сирийския режим”, руските или проправителствените сили не е мисията на коалицията, но тя „няма да се поколебае да защити от всяка заплаха себе си или партньорските сили”.

„Присъствието на коалицията в Сирия е насочено срещу непосредствената глобална заплаха, която представлява ИДИЛ в Сирия… Коалицията призовава всички страни да съсредоточат усилията си върху разгрома на ИДИЛ (ДАЕШ), която е нашият общ враг и най-голяма заплаха за регионалния мир и световната сигурност”, се добавя в изявлението.

Русия призовава САЩ да уважават сирийския суверенитет

Коментирайки инцидента, руският външен министър Сергей Лавров призова Вашингтон да координира действията си в Сирия и да избягва едностранни действия. „Призоваваме Съединените щати и всички останали страни, които имат войски или съветници (в Сирия) да гарантират координацията в нашата работа. Зоните за деескалация са един от възможните варианти за съвместно движение напред. Призоваваме всеки да избягва едностранни действия, да уважава сирийския суверенитет и да се присъедини към нашата обща работа, която е съгласувана с правителството на Сирийската арабска република, заяви Лавров.

Москва настоява Вашингтон да уважава сирийската териториална цялост и суверенитета на страната съгласно Резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН, както и други документи, добавя той. „Що се касае до събитията в Сирийската арабска република, необходимо е напълно да се уважава суверенитетът и териториалната цялост на Сирия. Следователно, всички действия, а там има много заинтересовани страни, включително такива, които извършват военни операции, трябва да бъдат координирани с Дамаск”, каза Лавров.

„Груба провокация

Съединените щати извършиха пореден „акт на война срещу Сирия”, смята руският депутат Алексей Пушков. „Като свали сирийски СУ-22 над Ракка, САЩ извърши нов акт на война срещу Сирия. Защо те говорят за отбрана? Ракка е сирийски град, а не американски”, написа Пушков в Туитър. Той заяви и това, че САЩ е в „ограничена война със Сирия. „САЩ регулярно извършват въздушни удари срещу военни обекти на Сирийските военновъздушни сили. Това означава, че те са в състояние на ограничена война със Сирия”.

Първият заместник-председател на Комисията за отбрана и сигурност в Съвета на Руската Федерация Франц Клинцевич описа действията на водената от САЩ коалиция като провокация срещу Русия. „Разбира се, че не става въпрос за отбрана. Това е агресия и акт на груба провокация. Тя е насочена преди всичко срещу Русия”, написа Клинцевич във Фейсбук. „Изглежда, че САЩ при (президент) Доналд Тръмп е източник на изцяло нова заплаха не само в Близкия Изток, но и по света”, добави той.

Ударите на американската коалиция възпрепятстват борбата срещу ДАЕШ

Миналия месец руското министерство на отбраната обвини водената от САЩ коалиция във възпрепятстване на напредъка на сирийската армия срещу ДАЕШ чрез извършване на удари по проправителствените сили в Южна Сирия. Министерството добави, че вместо да се борят с ДАЕШ, Съединените щати заедно със сирийската опозиция имат споразумения с терористите, така че те да могат да напуснат териториите под техен контрол и да атакуват районите, контролирани от Дамаск.

„Вместо да унищожи терористите, виновни за убийството на стотици и хиляди сирийски граждани, водената от САЩ коалиция заедно със Сирийските демократични сили, заговорничат с лидерите на ДАЕШ – последните да предадат мирно контролираните от тях селища и да се преместят в провинциите, където сирийските правителствени сили са активно ангажирани”, каза командирът на руската група в Сирия генерал-полковник Сергей Суровикин.

От своя страна, шефът на дирекцията за операциите в руския Генерален щаб генерал-полковник Сергей Рудской подчерта, че руските военни не виждат значителни резултати от борбата на коалицията срещу тероризма и призова тя да се фокусира върху контратерористичната борба вместо върху бомбардирането на сирийската армия. „В момента виждаме, че действията на коалицията само възпрепятства унищожението на частите на ДАЕШ от правителствените сили”, каза Рудской.

Последните удари на коалицията в Сирия

Това не е първият случай, при който действията на Съединените щати и техните съюзници в Ракка предизвикват жертви. Сирийските медии по-рано съобщиха, че най-малко 43 души са били убити в резултат на въздушен удар, извършен от водената от САЩ коалиция в региона. Само няколко дни по-късно, ливанските медии обявиха, че въздушните удари на коалицията са убили повече от 30 цивилни в близост до Ракка. Нещо повече, силите, предвождани от Вашингтон, многократно атакуват сирийската армия и нейните съюзници в други части на Сирия.

На 8 юни, водената от САЩ коалиция бомбардира проправителствените войски в една от зоните за деескалация близо до Ал-Танф след предполагаема атака от страна на боен дрон, в резултат на която коалиционните сили не са претърпели поражения. Това беше третата атака от страна на коалицията срещу съюзниците на Дамаск в района.

На 6 юни Пентагонът обяви, че съюзниците са извършили удар срещу просирийски правителствени сили, докато те са влизали в зоната за деескалация с подкрепата на Русия. Войските са представлявали заплаха за американските части. Техните сили се състоят от танк, артилерия, противовъздушни оръжия, бронирани автомобили и повече от 60 войника. Първата подобна атака срещу проправителствените сили близо до Танф се състоя на 18 май.

Тогава водената от САЩ коалиция удари бойци на Асад близо до Ал-Танф. Там, близо до границата с Ирак и Йордания, американски и британски специални части обучават сирийски бунтовници. Държавният департамент на САЩ заяви, че ударът е нанесен като мярка за самозащита и не показател за ескалация на конфликта.

След инцидента руското министерство на отбраната обяви, че прекратява сътрудничеството си със своите американски колеги в рамките на Меморандума за прекратяване на инциденти и осигуряване на сигурност на полетите. 

Източник: Sputnik International

*Заглавието е на a-specto