Новини от Бълария

САЩ критикуват България заради джамии

Държавния департамент на САЩ публикува Годишния доклад до Конгреса на САЩ за религиозната свобода по света. Международният доклад за религиозната свобода се изготвя ежегодно и се представя съгласно Международния закон за религиозната свобода от 1998 г.

Докладът предоставя подробен отчет за състоянието на религиозната свобода в 200 държави и територии и документира нарушения и злоупотреби, извършени от правителства, недържавни структури и отделни лица.

Сред страните, на които обръща внимание въпросният доклад, попада и България. Всъщност текстът дава информация най-вече за конкретни оплаквания, отправени предимно от представители на мюсюлманската и еврейската общност в страната. Посочва се, че през 2021 г. мюсюлмански лидери у нас са се оплакали, че няколко български общини са отказали разрешение за изграждане на нови или ремонт на съществуващи религиозни обекти.

От Главното мюфтийство в България са заявили, че търсят начини за юридическо признаване на мюфтийството за наследник на всички мюсюлмански религиозни общности от преди 1949 г. Целта е то да се сдобие с около 30 отнети навремето имота, включително осем джамии, две училища, две бани и гробище.

Освен това според Главното мюфтийство мюсюлманите периодично са били обект реч на омразата. Такава например е била използвана през ноември на протест пред Турското посолство в София срещу предполагаема намеса на Турция в парламентарните избори, където участниците са скандирали „Смърт на турците“. Мюфтийството цитира и няколко случая на обидни графити върху мюсюлмански имоти (свастика на джамия в Пловдив през януари и неприемливи изображения, изрисувани със спрей върху джамията в Казанлък).

Масло в огъня са налели и някои неправителствени организации (НПО), според които в туристическите зони в цялата страна се предлагат сувенири с нацистки отличителни знаци и изображения, а местните власти не обръщат внимание на сигналите за това.

Освен това американският доклад посочва, че в сайтове и социални мрежи, както и в редица медии често се използвала и антисемитска реторика, а антисемитски графити, свастики и обиди непрекъснато се появявали на обществени места. Еврейската неправителствена организация „Шалом“ е съобщила за зачестили случаи на антисемитска реч на омразата онлайн, за стикери с нацистки символи в превозните средства на градския транспорт в София и в ски лифтовете в Банско, както и за нападки срещу евреи по време на пандемията от Ковид 19 и на предизборните кампании през изминалата година. Оплакала се е и от вандалски актове срещу еврейско гробище в Провадия.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече