Северна Корея е изстреляла балистична ракета във вторник сутринта от район, граничещ с Китай в Японско море. Това се е случило само дни, след като новият президент на Южна Корея Мун Дже Ин и американският президент Доналд Тръмп обърнаха внимание на необходимостта от потушаване на ескалацията на напрежението на Корейския полуостров по време на първата си среща на високо равнище.

Режимът е тествал още една балистична ракета в нарушение на международното право, смятат от генералния щаб на южнокорейската армия. Полетът на неидентифицираната балистична ракета, която е изстреляна във вторник около 09.39 ч. местно време, е продължил 40 минути. Ракетата е паднала в изключителната икономическа зона на Япония, като е прелетяла над 930 км. Все още няма информация дали са нанесени щети над японски самолети и кораби. Президентът на Южна Корея Мун Дже Ин, който бе незабавно информиран за инцидента, свика извънредно заседание на Съвета за национална сигурност в отговор на последното изстрелване на ракета. Той заяви, че Сеул не изключва възможността това да е междуконтинентална балистична ракета.

Американският президент Доналд Тръмп отговори на поредната провокация на Северна Корея с въпрос дали Ким Чен Ун няма по-добри неща за вършене от изстрелването на ракети. „Северна Корея току-що изстреля нова ракета. Този човек няма ли нещо по-добро, което да прави с живота си? Не ми се вярва, че Южна Корея и Япония ще продължават да търпят това още дълго”, каза Тръмп от своя Twitter акаунт.

Американският лидер отново призова Китай да упражни по-сериозен натиск върху Севера. „Може би Китай ще предприеме сериозен ход спрямо Северна Корея и ще сложи край на този абсурд веднъж завинаги”, каза Тръмп. Китай вече предприе редица стъпки за оказване на натиск върху Северна Корея, за да дойде тя на масата за преговори. Миналата седмица Китайската национална петролна корпорация прекрати продажбите на горива със съседите си. През февруари Китай спря да купува и въглища от Северна Корея, което е от ключово значение за нейния износ. 

Ситуацията на Корейския полуостров се влошава през последните месеци поради поредица от изстрелвания на ракети и ядрени опити, провеждани от Пхенян. Миналия месец Северна Корея изпита четири противотанкови ракети край източното си крайбрежие. На 14 май Пхенян направи тест на балистична ракета, чиито полет продължи около 30 минути, като покри разстояние от 700 километра. През април страната проведе най-малко три други теста на местната балистична технология, като всеки един от тях е бил в нарушение на резолюциите на ООН. Макар че Северна Корея проведе многобройни изпитания за ракети с малък и среден обхват, експертите смятат, че Пхенян не разполага с технология за производство на функциониращи междуконтинентални балистични ракети, които биха могли да достигнат континенталната част на САЩ.