Статията под заглавие „Кризата с Катар“ е публикувана на 07.06.2017 г. във вестник „Сьозджу“, който се смята за  прокемалистки опозиционен всекидневник. Вестникът беше засегнат от операциите, които се провеждат срещу организацията на Феттуллах Гюлен. Арестувани бяха журналисти, работещи в изданието, въпреки че именно „Сьозджу“ дълги години алармираше за опасното проникване на кадрите на Гюлен във всички нива и разклонения на държавните институции.

Докато Кувейт се опитва да поеме ролята на посредник в кризата, обхванала Персийския залив, президентът Ердоган започна телефонна дипломация, с която се помъчи да тушира задълбочаването на ситуацията. Саудитците обявиха какво очакват от Катар: да прекрати всякакви отношения с „Хамас“ в Палестина и „Мюслюманския братя“ в Египет.

Президентът Ердоган разговаря със саудитския крал Салман, емирът на Катар шейх Тани,  йорданския крал Абдула Втори, бахрейнския крал Хамад бин Иса ел-Халифе, както с френския президент Емануел Макрон и руския президент Владимир Путин.

Турция на страната на Катар

  • На вчерашния празничен ифтар, даден в чест на посланиците, Ердоган направи реч, в която очерта позицията „Турция е до Катар“. Президентът коментира темата така: „Предварително искам да подчертая, че не одобряваме санкциите срещу Катар. Кризата трябва да бъде разрешена с взаимен диалог. Приветстваме хладнокръвната позиция на Катар. Ще продължим да правим всичко по силите си за да приключи кризата в Залива възможно най-скоро. Приемаме много тежко обвиненията срещу Катар, свързани с подкрепа на тероризма. Зад тази криза се разиграват игри, но на този етап не знаем кои са играчите.  Ще продължаваме да развиваме отношенията си с Катар.“

„Трябва да се направят две крачки“

  • Блокът, състоящ се от ОАЕ, Египет, Бахрейн и воден от Саудитска Арабия, обвинява Катар в „подкрепа на тероризма в Близкия изток“. Външният министър на Саудитска  Арабия Адил ел-Джубейр заяви, че за да се подобрят отношеният трябва да се направят две крачки: да се прекратят отношенията с „Хамас“ в Палестина и „Мюсюлманските братя“ в Египет.

Саудитският министър вчера говори в Париж и заяви, че икономическите санкции ще продължат докато „Катар не започне да се държи като нормална държава“. Джубейр също добави, че за да се възстановят отношенията Катар трябва да преосмисли подкрепата си за „радикалните групировки“ и „вражеските медии“, както и да „спре да се намесва във вътрешните работи на други страни“.

Тук стават ясни и позициите на Турция. Управляващите в Анкара също подкрепят Хамас в Палестина и Мюслюмански братя в Египет.

Тръмп показа тази истина

  • В разгара на близкоизточната криза президентът на САЩ Доналд Тръмп вчера съобщи, че всичко е под контрол. Със серия от туитове Тръмп обяви, че вече се виждат резултатите от близкоизточната му визита.

„Срещите ми с краля на Саудитска Арабия дават разултат. Те заявиха, че ще застанат срещу тези, които подкрепят радикализма и посочиха с пръст Катар. Очевидно това е краят на страха от тероризма“ – коментира президентът на САЩ.

След това Тръмп е провел телефонен разговор с крал Салман. Според източник, цитиран от Ройтерс, съобщението на Тръмп е било следното: “Имаме нужда от борба с крайните идеологии и финансирането на тероризма в региона. За да има мир и сигурност в Залива е нужно обединение“.

Йордания също се включи

  • Египет, Саудитска Арабия, ОАЕ, Йемен и Малдивите, както и правителството ситуирано в Източна Либия обявиха в понеделник, че късат дипломатически отношения с Катар, заради подкрепата му за терористични организации.

Вчера Йордания съобщи, че ще свали ранга на дипломатическите си отношения с Катар. Управляващите в Аман отмениха лиценза на катарската телевизия Ал Джазира.

  • Бахрейн, Саудитска Арабия и ОАЕ дадоха срок от две седмици всички граждани на Катар да напуснат териториите им. Тези страни заявиха, че ще прекратят връзките по вода, суша и въздух с Катар, както и че затварят въздушното си пространство за катарски самолети.

Тези мерки се очакват да се отразят зле на катарското летище Хамад в Доха, което е международен летателен хъб.

Катар призовава към помирение

  • Катар отрича всички обвинения в подкрепа на тероризма и призовава към помирение. Външният министър шейх Мохамед ибн Абдулрахман ес-Сани в интервю за CNN повтори, че Доха е за решение на проблемите с диалог.

„Нека седнем и поговорим“ заяви ес-Сани и допълни, че „Катар вярва в дипломацията и желае мир в Близкия изток“, както и „Ние не сме супер сила тук, вярваме че проблемите не се решават с разединение.“

Хората атакуваха супермаркетите

  • Катар е държава, силно зависима от вноса на хранителни продукти. Източниците на Ройтерс посочват, че Саудитска Арабия спира вноса на рафинирана захар за 2.3 милионната близкозточна страна. Вносът на захар от Саудитска Арабия се измерва на около 100 000 тона. Същият източник посочва, че доставките са спрени и не е ясно кога ще бъдат възобновени.
  • Хора, живеещи в катарската столица Доха споделят пред репортери, че жителите на града се запасяват с вносни хранителни стоки.

Превод: Радослава Ненкова

Автор: Сердар Аксой,

Източник: sozcu.com.tr