Китайският президент Си Дзинпин ще пристигне в Русия днес, понеделник, където ще направи двудневна спирка на път към Германия, където по-късно тази седмица ще се състои срещата на върха на G-20. Срещата на четири очи с руския президент Владимир Путин заема централно място в пътуването на Си в Москва.

Преди своето посещение китайският лидер даде интервю за руската информационна агенция ТАСС, в което се фокусира върху въпроса за разполагането на американската система за противоракетна отбрана THAAD в Южна Корея. Си разкритикува този ход, като заяви, че той „нарушава стратегическия баланс в региона” и застрашава интересите в сферата на сигурността на всички регионални страни, в това число на Русия и на Китай. Освен това, Пекин за пореден път призовава Вашингтон и Сеул да се откажат от решението за разполагане на системите THAAD на Корейския полуостров.

Преди по-малко от месец Путин и Си се срещнаха в Астана, столицата на Казахстан, в кулоарите на форума на Шанхайската организация за сътрудничество. Тогава Путин определи предстоящата среща в Москва като „събитие с огромно значение за двустранните отношения”, като отбеляза, че тя ще има „изключително” влияние върху връзките между двете страни. „По традиция използваме всяка възможност да се срещнем и да обсъдим двустранните отношения и международната ситуация”, каза руският президент. Китайският лидер отбеляза, че „всяка нова среща предоставя нови възможности за обмен на мнения”, като добави, че „многобройните срещи на различни места показват, че двустранните отношения между Москва и Пекин са на високо ниво”.

Преди срещата в Астана на 8 юни, Си бе домакин на Путин в Пекин по време на форума на високо равнище „Един пояс, един път”, който събра десетки държавни глави през май, за да бъдат обсъдени възможностите за международно сътрудничество. По време на посещението на Си в Москва, насрочено за 3-4 юли, Русия и Китай ще подпишат няколко договора на стойност 10 млрд. долара, както и десетки междуправителствени споразумения за сътрудничество в различни области, съобщи ТАСС, като се позова на изказване на помощника на министъра на външните работи Ли Хуйлай.

Андрей Денисов, руският посланик в Китай, заяви пред ТАСС, че лидерите ще подпишат многобройни корпоративни споразумения между руски и китайски компании. „Обсъждаме редица проекти, както на правителствено, така и на корпоративно ниво”, каза той. Москва и Пекин са решени да съгласуват позициите си по неотложните международни въпроси, каза той. Тесните връзки позволяват на страните „да следват близък курс по отношение на различни аспекти от дневния ред на международните организации, включително и на ООН”, каза посланикът. „Казано накратко, това действа отрезвяващо на нашите партньори в тези международни организации”, добави той.

„Когато добрите намерения, очертани от приповдигнати думи, водят до хаос, до колапса на държавите, а в дългосрочен план и до кръвопролития и множество човешки жертви, е много важна ролята на стабилизаторите, на факторите, които могат да имат охлаждащ, стабилизиращ ефект върху бурната международната ситуация. И руско-китайските отношения са, според мен, такъв стабилизиращ фактор”, каза Денисов.

„Цялостното стратегическо партньорство за координация между Китай и Русия се развива стабилно, устойчиво и на високо ниво”, заяви китайският пратеник в Москва Ли Хуйлай. Москва и Пекин засилиха стратегическото си партньорство на международната сцена, отбеляза Ли, като добави, че заедно те настояват за политически решения на корейския ядрен въпрос и сирийската криза.

Източник: Russia Today