Подразделение на сирийските специални части е открило огън по разузнавателен самолет на САЩ, прелитащ в близост до неговите позиции в Североизточна Сирия, потвърди пред арабската информационна агенция „Ал-Масдар” военен източник. Американският разузнавателен апарат е летял в събота вечерта над сирийската база на 54-ти полк в Ал-Камишли, когато военните са започнали стрелба срещу самолета. Въздухоплавателното средство не е било свалено и е напуснало района след инцидента.

Сблъсъкът в Ал-Камишли е първото съприкосновение между Вашингтон и Дамаск на сирийска земя след като в петък САЩ нанесоха масиран ракетен удар срещу военновъздушна база на правителствените сили.

Междувременно руският министър-председател Дмитрий Медведев коментира в социалните мрежи руско-американските отношения, които определи като „напълно разрушени” след американската атака над Сирия. Според Медведев ударите са били незаконни и „на една крачка от военен сблъсък с Русия”. В отговор на провокацията, властите в Москва са разпоредили изпращането на един от най-съвременните кораби на руските военноморски сили, „Адмирал Григорович”, който вече е пристигнал в сирийското пристанище Тартус. Корабът с тегло над 4 хиляди тона е снабден с ракети „Калибър” и може успешно да противодейства на американските ескадрени миноносци „Портър” и „Рос”, които нанесоха ракетните удари в Сирия.

Отношенията между двете суперсили остават крайно изострени. Особено тревожен е руският отговор на ракетния удар, с който Москва преустанови обмяната на военна информация с Вашингтон. Системата беше разработена, за да предотврати евентуален сблъсък с американски военни самолети, нанасящи въздушни удари срещу джихадистите в Сирия. Посредством пряка телефонна връзка с руските части в Сирия, рускоговорящ диспечер от американската база в Катар регулярно предупреждаваше Москва за навлизащите в сирийско въздушно пространство самолети на САЩ. Системата е доказала ефективността си. През февруари благодарение на нея беше спрян удар на руските военновъздушни сили срещу американски изтребители в Северна Сирия, сбъркани от руснаците за части на „Ислямска държава”. С преустановяването на обмяната на военна информация ударната американска авиация, извършваща полети в обхвата на системите за протововъздушна отбрана С-400, ще бъде поставена в риск.

За момента остава неясно дали инцидентът с разузнавателния самолет е изолиран случай или и в бъдеще американските части ще изпитват трудности при навлизането в сирийско въздушно пространство, за да нанасят удари срещу „Ислямска държава”.