Журналист от „Ди Цайт” се срещна в Източна Европа с бившия съветник на Тръмп Стив Банън. Той критикува федералния канцлер Ангела Меркел, хвали „Алтернатива за Германия” и нарича Русия „европейска държава”. Интервю на ПАУЛ МИДЕЛХОФ, 29 май 2018 г., „ДИ ЦАЙТ”

БЕЛЕЖКА НА РЕДАКТОРА: Видяхме се със Стив Банън в Прага и в Будапеща в края на май 2018 г. и проведохме два разговора с него. Той помоли да публикуваме на нашия уебсайт двете интервюта в цялост и без редакция, в случай че използваме цитати от тях в печатната версия на „Ди Цайт”. Ние се съгласихме. Това е пълният нередактиран транскрипт на двата разговора, проведени с Банън.

„ДИ ЦАЙТ”: Господин Банън, какво правите тук, в Европа?

СТИВ БАНЪН: Аз просто съм тук, за да... Хората ме поканиха, за да разговаряме. Дойдох тук да обменим опит. Както споменах, националистическото популистко движение в Европа е изпреварило американското може би с около една година. Вчера произнесох реч в Чешката република, днес имах срещи тук, в Унгария, където съм за пръв път. Разговарях с различни хора. През следващите дни ще замина за Рим. Посъветвах Матео Салвини и Армандо Сири действително да положат усилия и да се опитат да съставят единно правителство. Просто един безплатен съвет. Казано накратко, аз съм тук, в Европа, за да предам знанията си и в замяна да получа нови знания. Нещо като лекционна обиколка.

„ДИ ЦАЙТ”: Преживяхте известни неуспехи в САЩ, бяхте уволнен от Белия дом и се оттеглихте от ръководното място в новинарския сайт „Брайтбарт”. Европа ли е сега новото Ви поле на действие? 

БАНЪН: Не, продължавам да бъда много активен в САЩ. Имам C4 (НПО), подготвям се за междинните избори през 2018 г. Впоследствие ще работим с редица кандидати за Конгреса, нали разбирате... Защото тези междинни избори за Конгреса са просто поредните президентски избори. Всичко се върти около импийчмънта на Тръмп, така че напрежението е доста сериозно. Следователно отговорът ми е „не”. Все още САЩ са моето поле... Но ще прекарам още известно време в Европа, това е чудесна възможност за мен да науча нови неща и се надявам да мога да приложа част от тези знания, когато се върна в САЩ. 

„ДИ ЦАЙТ”: Разговаряхте с хора от Швейцарската народна партия, Националния фронт, „Фидес”. Какво е общото между тези партии? 

БАНЪН: Китайците описват своя комунизъм като „социализъм с китайски характеристики”. Мисля, че националистическото популистко движение има специфичните си отличителни белези във всеки отделен район, независимо дали е в Полша, Чешката република, Швейцария, Франция, тук, в Унгария, или в Италия, или в Германия. Всяко движение е различно. Но те имат и своите сходни черти, всички са част от националистическата десница, нали? Вярват в националната  държава. Те вярват в националната държава, която по думите на Льо Пен е скъпоценен камък, който трябва да бъде обработван и полиран, а не е препятствие, което трябва да бъде преодолявано. 

„ДИ ЦАЙТ”: Всичките тези движения също така са антиимигрантски. 

БАНЪН: Не знам дали са противници на имиграцията. Не бих определил това, което се случва, като имиграция. Случващото се тук заради некомпетентността и арогантността на Ангела Меркел е просто прилив на мигранти. Това не е имиграционна политика. Погледнете Италия. Бедната Италия се опитваше да спазва правилата на Европейския съюз, а всички затвориха своите граници и заявиха: „Хей, просто трябва да намерите начин да се справите с тези 750 000 души, които доплуваха или дойдоха с лодки до бреговете ви”. Това не е враждебност към имигрантите. Не мисля, че има омраза у тези хора. Те просто си искат държавите. Не желаят да приемат, че някаква централна власт в Брюксел е в състояние да им налага импровизирани предписания. Хората в Унгария, хората в Швейцария, хората във Франция не са гласували за това Ангела Меркел по своя собствена воля и инициатива да допусне влизането на два милиона сирийски бежанци в Европа. При никой от тях няма налице историческо право. Не се знае нищо за произхода, миналото и документацията им. Следователно става дума за нейната арогантност и некомпетентност. Запомнете: не Стив Банън даде ход на този процес, а Ангела Меркел с нейната арогантност и некомпетентност. 

„ДИ ЦАЙТ”: В Цюрих вие се видяхте с Алис Вайдел и Беатрикс фон Щорх. Какви са впечатленията ви за „Алтернатива за Германия”? 

БАНЪН: „Алтернатива за Германия” според мен е действително... Преди всичко смятам, че младите лидери като Беатрикс фон Щорх или Алис Вайдел са фантастични. Те са страхотни личности. И са много динамични. Мисля, че в партията ще има известни разногласия, които ще успеят да преодолеят с течение на времето. Но по мое мнение, ако Германия разполага с млади лидери като тези две жени и с хора, които се представят толкова добре, напълно разбираеми и много умни, то партията ще бъде в отлично състояние. Очаквам с интерес да се запозная по-отблизо с Германия. Може би не по време на това пътуване, вероятно сега няма да има възможност, но при следващото ми идване в Европа. Защото аз никога не съм бил в Германия, никога не съм бил в Унгария, никога не съм бил в Чешката република. За първи път посещавам тези страни. С удоволствие ще отида в Германия при следващото си пътуване.