За първи път от съществуването си ФБР губи битката

Преди 45 години в САЩ бе нашумял порнофилмът „Дълбоко гърло”. У нас не го показаха, защото в Политбюро заседаваха задръстени старци. „Междузвездни войни” показаха, а „Дълбоко гърло” – не. На това му се вика пълна липса на класова бдителност. Вместо да стреснат и отвратят населението с упадъка на нравите при капитализма, те вкараха младежта в най-вълшебната холивудска приказка и повече не успяха да я изкарат. Пак по онова време репортерът от „Уошингтън Таймс” Боб Удуърд се срещаше по тайни места със своя свърхсекретен информатор, за да получава на час по лъжичка фактите за аферата „Уотъргейт”. За по-младите напомням, че тази афера разкри, че републиканците са проникнали с взлом в офисите на предизборната кампания на демократите и че президентът Ричард Никсън е знаел и е потулвал скандала. Удуърд и съавторът му Бърнстейн дадоха на своя таен източник конспиративното име Дълбоко гърло.

СТРАХЪТ НА ПРЕЗИДЕНТИТЕ

И чак след три десетилетия публиката разбра, че Дълбокото гърло всъщност е заместник-директорът на Федералното бюро за разследвания (ФБР) Марк Фелт. Като наизлязоха мемоарите за онези събития, стана ясно, че Никсън е знаел за Фелт, но не е посмял да го пипне. А можеше. По същото време Никсън трябваше да назначи нов директор на ФБР и спокойно да му каже: „Махни този Фелт и постът е твой. Разследвай го, дай го под съд за изнасяне на секретна информация, заключи го в килия и хвърли ключа в реката Потомак!”. Но Никсън не посмя, защото Фелт бе човек на Едгар Хувър, легендарния създател на ФБР, който държеше убийствени компромати за абсолютно всеки американски политик. Ако си използвал услугите на проститутка, ФБР го знае. Ако си взел подкуп, Хувър вероятно го е заснел. Ако си мастурбирал като юноша под душа, ФБР сигурно го има документирано. По времето на „Уотъргейт” Хувър бе отскоро вече покойник, но политиците трепереха в кого са досиетата и няма ли той да ги извади всеки момент. Затова Никсън, който бе много хитра лисица, предпочете да се остави да бъде свален, вместо да се заяде с ФБР. Дявол знае какви други грехове са му тежали на съвестта. От тогава си е традиция американските президенти да треперят пред ФБР и в никакъв случай да не обиждат тази институция. Както миналата година се изрази лидерът на демократите в Сената: „Ако се заядеш с ФБР, ще ти намерят цаката за броени часове”. Имаше предвид Тръмп.

2:0 ЗА ТРЪМП

Но явно традицията вече не е това, което беше. Тръмп започна да се заяжда с ФБР още като президентски кандидат. В отговор Бюрото се зае с всички сили да го клати, че е съдействал на Русия да изманипулира американските избори. Вече цяла година се води титанична битка. Тръмп аха-аха да падне, но все не пада и отвръща с удари. Година и нещо след началото на тази битка резултатът в най-добрия случай е реми, май всъщност е 2:0 за президента. Защото Тръмп все още си е на поста, а директорът на ФБР Джеймс Коми е уволнен, зам.-директорът Андрю Макейб бе изваден на светло и обеща скоро да се пенсионира, а шефът на контрашпионажа, специалният агент Питър Стрoк, е компрометиран, понижен и отстранен от разследването срещу Тръмп. И не се знае дали ще оцелее. В крайна сметка Тръмп може да падне от коня, но и ФБР няма да е победител. Защото републиканските депутати в Конгреса постепенно се усетиха, че трябва да контраатакуват. Причините са три: