Новини от Бълария

Танцовият фестивал „Алтернативна сцена – заедно отвъд границите“ ще превърне парковата зона около Панчарево в арт сцена

От 8 до 18 септември 2022 г. в района на Рибарника и бившия плаж на язовир Панчарево край София ще се осъществи дебютното издание на танцовия фестивал „Алтернативна сцена – заедно отвъд границите“ с вход свободен.

Фестивалът, който ще трансформира добре познатото на столичани парково пространство в открита арт сцена, ще се състои в три активни етапа – отворена покана към младежи, които имат желание да се включат в програмата чрез участие в открити репетиции и уъркшоп по сайт-спесифик пърформанс (от 12 до 14 септември); отворени репетиции на всички участващи артисти (от 8 до 16 септември), както и същинската част на събитието – двудневно събитие на открито в дните 17 и 18 септември, което ще представи на публиката авторски танцови пърформънси, интерактивни хореографски инсталации, както и резултатите от танцовата работилница с младежите.

Фестивалът „Алтернативна сцена“, който е колаборация между танцовите компании “БодиМелд”, “Атом театър” и неформалната група “ПИК – Платформа за импровизация и композиция”, има за цел създаването и представянето пред широката публика на авторски представления, които ще активират парковата среда в района на Рибарника в Панчарево. Всеки артист от двете танцови формации ще избере определен район и ще представи пърформанс, чиято идейна концепция е вдъхновена от самото място. Група ПИК пък ще бъде свързващата частица между всички локации, като чрез танц и импровизация ще води публиката между различните ключови точки от фестивалната зона.

Една от главните цели на организаторите на събитието е разкриването на скрития потенциал на природния крайградски регион и трансформирането му в едно артистично и магическо място. Желание на организаторите също е и поставянето на фокус върху забележителните му история и природни дадености, които за голяма част от традиционните му посетители все още не са напълно известни. Фестивалът има за цел чрез хореографски похвати да потопи посетителите в магията на танца и изкуството, като ги разходи из трансформираната паркова зона на крайградското езеро. Освен авторските представления, създадени специално за фестивала, на 17 септември (събота) в 19:30 ще бъде представена и миниатюра на „Available Collective“ – импровизационна компания, базирана в Англия и Чехия, с танцьори Даниел Кеарнс и Томаш Уортнер.

В рамките на фестивалната част на инициативата хореографите и водещи Зорница Стоянова от “БодиМелд” и Дорина Пунчева от “Атом театър” ще представят и резултатите от тридневната работилница с младежи от София – атрактивно танцово представление на открито.

Дългосрочна цел на организаторите на „Алтернативна сцена“ е събитието да се превърне в годишен фестивал, който да развива и обогатява съвременната танцова сцена в България чрез привличане на артисти от национално и международно ниво. Всяка година фестивалът ще променя темата и ще кани различни български и чуждестранни танцови и пърформанс компании като партньори. „Алтернативна сцена“ е уникален с това, че подкрепя създаването на оригинален културен продукт, който комбинира танцовото изкуство и природната среда”, споделят организаторите на дебютното издание от формация “БодиМелд”.

Фестивалът „Алтернативна сцена – заедно отвъд границите“ се осъществява с подкрепата на Столична община – Столична програма “Култура”.

За участниците:

“БодиМелд” създава танцови спектакли и платформи, които подпомагат развитието на независими хореографи и танцьори в САЩ от 2007 г. досега, а в България – от 2020 г. Мисията на “БодиМелд” е чрез партньорства и колаборации с артисти и компании от цял свят да допринася за развитието и сътрудничество в местната и световната сфера на танцовото изкуство. “Ние работим за устойчива танцова общност и подкрепяме независими танцови артисти на местно и международно ниво. Ценим обмена на идеи и споделянето на методологии и организираме множество резидентски програми и артистични обмени. Подкрепяме изследователския процес и експеримент в областта на танца както на сцената, така и на организационно ниво. Стремим се да създадем отворена общност, която подкрепя артистите. Темите за оцеляването на артистите в сложния политически климат са особено важни за нас и нашите платформи винаги адресират проблемите на сегашното време. Чрез нашите програми ние също се надяваме да популяризираме „експерименталния“ или „нов“ танц и пърформанс, като го направим по-достъпен и разбираем за публиката.

„Атом театър“ е компания, базирана в България, работеща в областта на съвременния танц и сайт спесифик изпълнение. Групата е сформирана през 2011 г. и от тогава взема участие в различни платформи в България, Южна Корея, Австрия, Германия, Македония, Гърция, Чехия, Черна гора, Румъния, Франция, Сърбия, Хърватия, Испания. През 2017 г. „Атом“ създава международна платформа за млади хореографи, наречена „ATOM Choreographic Series“. “Мисията ни е умишлено да създадем благоприятни условия за младите съвременни танцьори да растат, да се развиват професионално и да откриват творческата си идентичност. Стремежите ни разширяват съвременното танцово изкуство в България, създават приобщаваща среда и запознават повече танцови артисти със съвременния танц като средство за изразяване„.

Платформа за импровизация и композиция (ПИК) е група от професионални изпълнители и хореографи в сферата на съвременния танц и пърформанс с фокус към импровизационните техники за сцена. Групата в момента се състой от Ивайло Димитров, Силвия Чернева, Зорница Стоянова, Цвета Дойчева, Николай Бързаков, Саша Кръстарска, Ина Георгиева-Евтимова и музикантите Павел Терзийски и Димитър Горчаков.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече